5 českých jídel podle tradiční čínské medicíny

Jáhelník

Do vlažné kaše přidáme vaječné žloutky a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pekáček vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Nalijeme polovinu kaše a poskládáme podušenými jablky se skořicí nebo podušenými švestkami, meruňkami nebo třešněmi. Pak překryjeme druhou částí kaše a nákyp dáme zapéct do trouby. Pečeme při 180 C asi 30 minut, dokud nákyp na povrchu jemně nezhnědne. Upečený jáhelník se krájí a můžete posypat kakaem nebo rozemletým sušeným ovocem.

Slaná varianta: kaše se podává s osmaženou cibulkou a dušeným zelím. Naši předkové tuto formu hojně využívali k večeři.


Lívance z ovesných vloček

Co potřebujeme: 200 ml mléka, 80g ovesných vloček a 70g ječné mouky, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, sůl, 1 kávovou lžičku třtinového cukru, sůl.

Jak na to: mouku a vločky, kypřící prášek, cukr a špetku soli smícháme dohromady. Do této sypké směsi přidáme jedno vejce a pomalu přiléváme mléko a šleháme vidličkou. Pozor, aby těsto nebylo moc řídké a netrhalo se. Mažeme domácím džeme nebo zdobíme kompotovaným ovocem.


Polévka hrachová

Co potřebujeme: ½ l hrášku (namočíme den předem, pokud používáme hrášek naložený, propláchněte ho a při vaření přidejte 3 plátky syrového zázvoru nebo mořskou řasu, lžičku majoránky a 2 lístky bobkového listu), 2 plátky celeru, 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky, sůl

Jak na to: na másle připravíme bledou jíšku, zalijeme ji teplou vodou, přidáme hráček a pokrájené plátky celeru, osolíme a vaříme hrášek do měkka. Pokud netrpíte nadýmáním, můžete polévku rozmixovat, jinak ji propasírujte a dochuťte. Podáváme s opečeným žitným nebo špaldovým chlebem a sypeme zelenými natěmi.


Salát z kysaného zelí

Co potřebujeme: kysané zelí, 1 cibule, mletý kmín, 2 lžíce křenu, 1 lžíce petrželky, olej

Jak na to: zelí vymačkáme, nasekáme najemno, přidáme mletý kmín, olej, křen a petržel, zakapeme olejem a dobře promícháme. Můžeme podávat k zapečeným bramborám, těstovinám, masu i zeleninovým jídlům.


Králík na houbách

Co potřebujeme: 2 králičí stehýnka, 3 žampióny, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petžel, ¼ celeru, sůl, pepř, 2 lžíce másla.

Jak na to: králíka osolíme a opepříme a opečeme nejdříve na pánvi. Pak přidáme rozpůlenou oloupanou cibuli, oškrábanou pokrájenou zeleninu na větší kusy podlijeme vodou a dusíme, než králík bude měkký. Maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme a přidáme do omáčky na plátky nakrájené žampióny a maso a dusíme asi 5 minut, doc

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien