
Vyzrajte nad únavou
Jsme tím, co jíme, pijeme a dýcháme. Naše strava by měla být v souladu s jednotlivými ročními obdobími, která se v přírodě odehrávají, vždy vyvážena dostatečnou aktivitou i dostatečným odpočinkem. Základ stravy by měly tvořit potraviny, které se evolučně vyvíjely tam, kde momentálně žijeme.
Též bychom se měli vyhnout potravinám, které zahleňují:
Mléko a mléčné výrobky (mimo másla),
pšenice a všechny výrobky z ní,
bílý i hnědý cukr, banán,
lilek a rajčata a které zachlazují a podporují tvorbu hlenu,
zelenina v syrovém stavu – papriky (lépe stravitelné jsou například grilované, osmahnuté na trošce oleje),
salátové okurky (pouze k hotovému jídlu jako obloha nebo salát, kdy použijeme pepř nebo jiné zahřívací koření),
všechny druhy exotického ovoce (konzumovat zřídka v letním období, nejlépe po hlavním jídle nebo odpoledne v malém množství).
Během roku procházíme změnami, které přináší střídání jara, léta, podzimu a zimy. A právě přírodní zákony jsou důležité i při výběru jídla. Vyrovnaná strava, dostatečný pohyb, pravidelnost v jídle, to vše prospívá našemu tělu a podporuje jeho imunitu a vitalitu.
Co jíst na jaře?
V jarním období přidejte k základu stravy, tepelně upravenému jídlu, co nejvíce zelených natí, které kromě vitamínů obsahují také velmi cenné enzymy. Patří mezi ně pažitka, petržel, řeřicha, mladé listy pampelišek a kopřiv, sedmikrásky, ptačinec, popenec, česnek medvědí nebo polníček. Jezte také první jarní zeleninu - ředkvičky a hlávkový salát.
Neoslabujte svoji slezinu
Vyhněte se ovocným nebo zeleninovým smoothies a nejezte syrovou zeleninu. Zejména vy, kteří jste unavení, máte pocity tíhy v končetinách a v žaludku a do ničeho se vám nechce. Mnohem lépe vám na podporu imunity a vitality poslouží vývary ze zeleniny, obilovin a congee z bezlepkových obilovin.
Namísto smoothie si uvařte zeleninový vývar, který podporuje tvorbu tekutin. Můžete do něj přidat čerstvou zeleninu, kterou buď spařte horkým vývarem nebo ji poduste zvlášť a přidejte do vývaru.
Zeleninový vývar
Co potřebujeme: směs kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, zelené listy jarní cibulky, pórek nebo libeček), sůl, 1 bobkový list, 4 kuličky pepře.
Jak na to: zeleninu očistěte a nakrájejte nadrobno, zelené natě omyjte a natrhejte, vložte do osolené vody, přiveďte k varu, stáhněte a vařte ještě 30 minut. Vývar slijte a rozvařenou zeleninu vyhoďte.
Do vývaru zavařte novou zeleninu nakrájenou najemno, přidejte zelené natě a podávejte.
Čistý zeleninový vývar můžete konzumovat při pocitech vysušení, zácpě apod.
Do zeleninového vývaru můžete také zavařit obiloviny, přidat uvařené luštěniny (hrášek, fazolky, cizrnu) nebo ho servírovat například s vejcem natvrdo rozkrojeným na čtvrtky.
Co je congee?
Připravuje se z bezlepkové obiloviny a využívá se jako ranní kaše nebo celodenní jídlo pro podporu energie, při nachlazení, chronických nemocech apod.

A jak si congee připravíme?
Co potřebujeme: 1 díl kulatozrnné nebo hnědé rýže, 10 dílů vody
Jak na to: rýži s vodou dejte do velkého hrnce, protože rýže hodně pění,a přiveďte k varu. Stáhněte a vařte při nejnižší teplotě 3 až 4 hodiny. Nechte vychladnout, přendejte do uzavíratelné nádoby a uložte do chladničky. Jednotlivou porci si vždy odeberte a ohřejte. Nesolte. Congee můžete v lednici skladovat 5 dnů.
Pro přípravu můžete použít také kulatozrnnou rýži, jáhly, pohanku nebo oves, který má velmi nízký obsah lepku.