Červen je ve znamení svobodného a volného Koně

Ani červen nás moc nepotěší, co se bude týkat teplot, určitě ho nebudeme považovat za ten nejlepší letní měsíc.


Aktivní je tenké střevo a naopak odpočinkový měsíc mají játra a žaludek. Klesá nám tělesná aktivita a potřebujeme více odpočívat a spát. Ale naše mysl zažívá své vrcholné období.


Červen je energeticky vyrovnaný měsíc, měli bychom ho plně využít ve všech směrech, v osobním i pracovním životě.


Nezapomeňte se také rozhlédnout kolem sebe, nekupujte si žádné věci, a pokud někde ještě máte nějaký nahromaděný koutek s věcmi, na který jste na jaře zapomněli, pěkně ho provětrejte!


Z potravin mimo sezónního ovoce a zeleniny preferujte pohanku, kukuřici, špenát a cizrnu.



Brokolicová polévka se špenátem


Co potřebujeme: brokolici, čerstvý špenát (můžeme nahradit listy pampelišky, kopřivy, řeřichy, červené řepy apod.), 1 polévkovou lžíci pohanky, citrónovou šťávu, máslo, sůl, bílý pepř, muškátový květ.

Jak na to: na másle 5 minut v hrnci orestujeme růžičky brokolice a pohanky a po chvíli vlijeme teplou vodu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud brokolice nezměkne. Přidáme čerstvý špenát a vaříme dále cca 2 minuty. Polévku rozmixujeme. Vmícháme šťávu z citronu, osolíme a dochutíme muškátovým květem a bílým pepřem dle chuti. Na ozdobu si schováme pár lístků špenátu. Podáváme se žitným nebo špaldovým chlebem nebo s bramborovou plackou.


Bramborový salát s červenou řepou, kysaným zelím a koprem


Co potřebujeme: 200 g červené řepy, 400 g brambor, 200 g kysaného zelí, 1 cibuli, 15 ml olivového oleje, 1 kávovou lžičku octa, 1 polévkovou lžíci nasekaného čerstvého kopru, sůl, pepř.

Jak na to: brambory a řepu uvaříme do měkka ve slupce. Poté co vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Zelí dobře vymačkáme, nasekáme najemno a promícháme s brambory a řepou. Dále nakrájíme na kostičky cibuli a lehounce ji osmahneme na oleji, aby zůstala bílá, a necháme ji vychladnout. Pak ji též vmícháme do salátu. Přidáme kopr a zakapeme octem a olejem a dochutíme solí a pepřem.