Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien

    Detoxikace z pohledu čínské medicíny

    S detoxikací je ideální začít v průběhu března nebo dubna. Kůru držte nejméně 10 dnů a maximálně 30 dnů. Jeden až dva týdny před zahájením postupně vyřaďte maso, mléčné výrobky, pečivo a svačiny. Během detoxikace jezte 2x denně vařené jídlo, které si budete připravovat na základě doporučených receptů. Detoxikaci můžete doplnit také konkrétními potravinovými doplňky.


    Ráno na lačný žaludek vypijte sklenici převařené vody. Ti, kteří mají problémy s nepravidelnou stolicí, mohou vmíchat kávovou lžičku medu.

    Jako první jídlo si připravte léčebný zeleninový nebo obilný bujón.

    Jako druhé jídlo si připravte obilovinu s podušenou zeleninou.

    Pokud byste večer měli hlad, pak si dejte mističku zeleninového bujónu s trochou vařené rýže, pohanky nebo jáhel.


    Příjem tekutin během detoxikační kůry by měl být 800 až 1200 ml převařené vody za den. Choďte na procházky do přírody, uléhejte včas do postele, nenavštěvujte hlučné, klimatizované nebo zakouřené prostředí.


    Každý týden si uvařte polévku na podporu energie (tzv. Jing Cong Fen Si Tang). 


    Polévka z jarní cibulky a zázvoru se sójovými nudličkami

    Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci oloupaného zázvoru nakrájeného na nudličky, 2 polévkové lžíce jarní cibulky nasekané najemno, 2 ks Jidášova ucha, sůl, 1,5 l vody, pažitku nebo lístky libečku

    Jak na to: Jidášovo ucho namočte na 20 minut do vody, poté vymačkejte a nakrájejte na tenké nudličky. Spolu s nakrájenou jarní cibulkou a zázvorem vložte do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte a vařte ještě 30 minut. Podávejte sypané libečkem nebo pažitkou.


    Sójové nudličky

    Co potřebujeme: 150 g sójové krupice, 1 vejce, špetka soli, voda

    Jak na to: krupici nasyptena vál, uprostřed ní vytvořte důlek, vyklepněte do něj vejce a přidejte špetku soli. Vypracujte těsto, pokud se drolí, přidejte trochu vody. Z hladkého těsta vyválejte dvě tenké placky a nechte je uschnout. Placky nakrájejte na proužky v délce nudlí a poté na jemné nudličky, které nechte proschnout.  Polévky si vždy uvařte množství, které potřebujete. Do osolené vroucí vody vložte nudle, po minutě slijte a vložte do polévky.


    Tipy na jídlo při detoxikaci

    Pohankové rizoto se zeleninou

    Co potřebujeme: pohanku, špetku soli, na špičku nože šafránu, 1 mrkev, 1 petržel, hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, 1 kávovou lžičku másla nebo oleje

    Jak na to: pohanku propláchněte a vařte 15 minut se špetkou soli a malým množstvím šafránu. Uvařenou pohanku propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, špenát nebo kopřivy nasekejte na proužky. Pánev lehce pomažte olejem, vhoďte na nizeleninu, kterou jemně podlijte vodou a duste do změknutí. Nakonec přidejte listy špenátu nebo kopřivy. Smíchejte s pohankou a podávejte posypané zelenou natí.


    Pečená červená řepa v alobalu


    Co potřebujeme: 3 malé červené řepy, snítka čerstvého tymiánu, 1 kávová lžička olivového oleje, 1 bobkový list


    Jak na to: řepy omyjte, vložte na alobal, polijte olivovým olejem, přidejte tymián a bobkový list, zabalte a dejte na plech do rozehřáté trouby na 180°C a pečte 30 minut. Vytáhněte z trouby, rozbalte, oloupejte a nakrájejte na proužky. Podávejte s pohankou uvařenou se špetkou šafránu, do které nakonec vmíchejte opraženou jarní cibulku.





    Dušený lotosový kořen s divokou rýží a omáčkou z červené čočky

    Co potřebujeme: 350 g lotosového kořenu, olej, balzamikový ocet, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 lžíce černého sezamu, ½ hrnku divoké rýže

    Jak na to: lotosový kořen oloupejte, nakrájejte asi na 1 cm široká kolečka a namočte na 5 minut do vody. Slijte a nechte okapat. Jednotlivá kolečka smažte na oleji 3 minuty, poté stáhněte na mírný oheň, podlijte vínem a duste, dokud se tekutina nevypaří. Přidejte Shoyu a opět duste, dokud se tekutina nevypaří. Podávejte s divokou rýží a omáčkou z červené čočky, vše posypané praženým černým sezamem.


    Omáčka z červené čočky

    Co potřebujeme: ½ hrnku červené čočky, 1 lžíci nasekaného syrového zázvoru, špetku šafránu, 1 cibuli, olej, sůl

    Jak na to: cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opražte dozlatova, přidejte špetku šafránu, nasekaný zázvor a čočku. Zalijte malým množstvím vody, osolte a vařte doměkka. Nakonec rozmixujte a můžete podávat. 


    Dušená zelenina s topinambury 

    Co potřebujeme: ½ kg topinambury, 1 brokolice, ¼ květáku, 4 jarní cibulky, olej, sůl, petrželová nať.

    Jak na to: topinambury oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, opražte na oleji, přidejte na růžičky rozebranou brokolici a květák, přikryjte a duste na mírném ohni doměkka. Podávejte s avokádovou omáčkou a posypané petrželkou.