Duben je měsícem Draka

Drak je znamením císaře, jeho energie proniká všude. Duben patří játrům, která řídí skladování krve, řídí šlachy. Venkovním otvorem jater jsou oči. Jejich kondice se projevuje na nehtech a jejich negativní emocí je hněv. Přestože Drak nás bude nabádat k letu, rozhlížejte se a zpomalte, čeká nás mezidobí Země a my potřebujeme naopak zpomalit a dopřát pohodu a klid našemu organismu. Někdy kolem 21. dubna měníme stravu a připravujeme se na léto.


Dubnové počasí bude velmi nestálé a tepla bychom se měli dočkat až koncem měsíce.


Vrcholí činnost dráhy žaludku a stoupá psychická a srdeční aktivita, zvyšuje se koncentrace mysli. Naopak minimální činnost vykazují játra.


Potraviny, které bychom měli preferovat: žito, špalda, fazole mungo, pórek, špenát, rajčata, ředkvičky, petržel, brokolice.

Polévka z fazolí mungo

Co potřebujeme: 200g fazolí mungo, 1 cibuli, ˝ bulvy fenyklu, 2 plátky celeru, kurkumu, sůl, 1 polévkovou lžíci másla, 2 brambory.

Jak na to: fazolky namočíme den před vařením s kořením, druhý den propláchneme a dáme vařit se solí a kurkumou, na rozehřátém másle osmažíme cibuli, jemně pokrájený celer, na proužky nakrájený fenykl a podusíme do změknutí. Uvařené fazole propasírujeme a přidáme zeleninu, kterou jsme dusili na cibulce a oloupané nakrájené brambory. Povaříme do změknutí a podáváme sypané koriandrovou nebo petrželovou natí.


Ředkvičkový salát

Co potřebujeme: 2 svazky ředkviček, sůl, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa nebo citrónové šťávy, 4 snítky kopru, nať petržele.

Jak na to: ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka a blanšírujeme, osolíme, zalijeme olejem a octem a promícháme, přidáme nasekaný kopr a petrželku a promícháme. Podáváme s plátkem žitného nebo špaldového chleba nebo s bramborovou plackou.


Hovězí plecko s fazolkami

Co potřebujeme: ½ kg hovězí plece, 250g bílých fazolí, 50g špeku, sůl, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře.

Fazole namočíme den předem.

Jak na to: namočené fazole propláchneme a dáme vařit tak, aby byly způli měkké, scedíme je a dáme stranou. Hovězí plec očistíme, nasolíme, prošpikujeme špekem a zprudka opečeme na pánvi z obou stran. Vložíme do pekáče, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a dáme pomalu péci, aby maso bylo šťavnaté, při 100 až 120 C na 2 hodiny. Nezapomínáme podlévat buď vývarem nebo převařenou vodou. Zatím si nakrájíme na kolečka cibuli, rozehřejeme máslo a cibulku osmažíme dozlatova. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka a dáme stranou. Po hodině k masu přidáme mrkev, fazolky a necháme dopéci asi další dvě hodiny. Podáváme s bramborem a můžeme přidat opražený listový salát.