Jídlo pro děti podle tradiční čínské medicíny

Mezi nejdůležitější patří stravování dětí do tří let. Všechny maminky by si měly uvědomit, že první tři roky dítěte jsou naprosto základní pro formování jeho osobnosti a zdraví. To, co do svého dítěte vložíte, už nikdy jindy nebudete mít možnost udělat, proto se snažte co nejméně chybovat. Dítě potřebuje pravidelnost ve spánku a v jídle. Je absolutně nevhodné stravovat se s dětmi do tří let v restauracích a dávat jim polotovary, mražené potraviny, kupovaná konzervovaná jídla, bílý cukr, sladkosti, chladné nápoje, ovocné šťávy. Narušuje to jejich řádný vývoj trávicího ústrojí.


Pro děti do tří let není vhodné jídlo, které obsahuje velké množství živočišných bílkovin jako je maso nebo vajíčka. Velké množství živočišných bílkovin urychluje vývoj dítěte a způsobuje neklid, problémy se spánkem, s konzumací jídla až hyperaktivitu.Děti oproti nám, prožívají stravu všemi pěti smysly, proto jim nekažte jejich cit výraznými chutěmi, kořením a solí.

Jídlo chladné povahy může dětem způsobit průjem, kašel, zahlenění nebo rýmu. Chladná strava vytváří hlen a oslabuje slezinu. Děti, které konzumují příliš chladné stravy, mají sníženou imunitu a bývají často nemocné. Hlen se pak dostává do krevního oběhu a zpomaluje duševní vývoj dítěte. Nevhodné jsou jogurty, mléko, sýry, tvaroh, které se pak kombinují s chladným ovocem jako je banán, pomeranče, madarinky a kiwi, dále pak cukr, sladkosti obsahující rafinovaný cukr a zmrzlina, čokoláda a syrová strava.

V tomto období hraje důležitou roli ve stravě sladká chuť. Podporuje vývoj středu – tedy sleziny a žaludku. Přirozenou sladkou chuť získáte z vařené kořenové zeleniny, obilí nebo sušeného ovoce, sušené mrkve a domácích kompotů. Ideální jsou též zeleninové vývary, rybí vývary, které dodají jód a jako zdroj bílkoviny masové vývary nejlépe z krůtího, telecího nebo slepičího masa. Jsou lehce stravitelné, můžete je doplňovat zeleninou nebo zavářkou dle kondice dítěte a ročního období.


Děti naučte pít vodu nebo neslazený bylinkový čaj. Z čajů je nejvhodnější fenyklový, který podporuje trávení a zabraňuje nadýmání nebo šípkový čaj, který v podzimním a zimním období je skvělým zdrojem vitaminu C.


Recepty pro děti

Zeleninová polévka

Co potřebujeme: směs jarní zeleniny - hrášek, kedlubna, svazek bílých cibulek s natí, zelené listy, 1 lžíce másla, sůl.

Jak na to: zeleninu očistíme a nakrájíme na drobno a vaříme do změknutí a rozmixujeme. Pak do polévky přidáme nasekané zelené listy (špenát, kopřiva, nať petržele, pažitky), dochutíme a podáváme.


Polévka špenátová

Co potřebujeme: 200g listového špenátu,, 2 brambory, máslo, sůl, 1 lžíce mouky.

Jak na to: špenát dobře omyjeme a nasekáme a necháme ho podusit pod pokličkou. Přidáme vodu, osolíme a dusíme asi 5 minut a přidáme kousek másla a rozmixujeme. Nakrájené brambory přidáme do rozmixované polévky a vaříme do měkka. Dochutíme a podáváme.


Polévka ovesná

Co potřebujeme: 4 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce másla, sůl, majoránka

Jak na to: na másle opražíme vesné vločky do růžova, zalijeme horkou vodou a osolíme. Povaříme a dochutíme. Před podáváním můžete polévku rozmixovat nebo scedit a vmíchat vaječný žloutek, který je výživný po nemoci či pro děti se sníženou imunitou. Sypeme pažitkou nebo petrželkou.


Mrkvová polévka

Co potřebujeme: 2 mrkve, 1 brambora, špetka soli, na špičku nože tymiánu a muškátového květu, 1 kávová lžička másla, nať jarní cibulky a petržele.

Jak na to: oškrábeme mrkev a bramboru a na másle lehounce opražíme, zalijeme vodou a přidáme sůl a tymián. Měkké rozmixujeme na pyré a přidáme muškátový květ. Podáváme s nasekanou petrželí.


Pohankové škubánky s mákem

Co potřebujeme na 1 porci: ½ šálku pohanky, 2½ šálku vody nebo mléka, špetka soli,

Jak na to: pohanku vysypeme do osolené vroucí vody, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít Vařením se totiž množství nejcennějších látek – rutinu a vitamínů – snižuje. Přidáme kousek másla a dochutíme. Z kaše vykrajujeme škubánky, jemně je orestujeme na másle a podáváme sypané mletým mákemmákem.

Placičky z červené čočky s ovesnými vločkami

Co potřebujeme: 1/3 hrníčku červené čočky, 1/3 hrníčku ovesných vloček, 1 bramboru, 1 vajíčko, sůl, nasekaná petržel, polenta.

Jak na to: čočku, ovesné vločky a bramboru uvaříme do měkka a rozmačkáme. Našleháme vajíčko a vmícháme. Osolíme a přidáme jemně nasekanou petřel. Zahustíme polentou a placičky osmažíme na másle nebo oleji nebo upečeme v troubě na pečícím papíru. Podáváme samotné nebo s bramborovou kaší nebo mrkvovým pyré.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien