Jste připraveni na nadcházející vánoce?

Nezapomeňte, že 4. prosince oslaví svátek Barbora a my bychom měli být již připraveni na nadcházející Vánoce, vše by mělo být naklizeno a ve váze bychom měli mít „Barborky“. Další čas bychom měli věnovat přátelům, našim nejbližším a užívat si vánoční atmosféry. My dámy bychom měly mít větvičky třešní nebo zlatého deště ve váze, zejména pak svobodné dívky, protože pokud jim vykvetou na Štědrý den, do roka je čeká svatba.


Lidová legenda na památku dívky Barbory, kterou chtěl otec uchránit od křesťanství, a když se dozvěděl, že byla pokřtěna, byla sťata vlastním otcem a cestou na popraviště si utrhla větvičku třešně, která v zimě, cestou na popraviště vykvetla, její otec byl ihned po popravě zabit nebeským bleskem.


Dříve se v předvečer svátku sv. Barbory nadělovaly dětem sladkosti, květy, jablka a ořechy. Nadělovaly je ženy, které chodily bíle zahaleny. Zlobivé děti dostávaly nahnilé brambory. Tento svátek vymizel a nadílka se pak přesunula na předvečer svátku sv. Mikuláše.

Pečená jablka

Co potřebujeme: 6 kusů jablek, 2 lžíce třtinového cukru, 1 kávovou lžičku mleté skořice, 1 polévkovou lžíci másla, 2 lžíce vody, 1 lžíci medu.

Jak na to: troubu předehřejeme na 180 °C, jablka umyjeme a malým nožem vyřízneme horní část, kde je šťopka, a vyskládáme na plech, na který jsme dali pečící papír. Pokud by jablíčko dobře nestálo, seřízneme i na spodní části. Smícháme třtinový cukr se skořicí a máslem a směs dáme po troškách do horní části jablka a vložíme do trouby. Asi po deseti minutách jablka pomažeme směsí a podlijeme vodou, po dalších deseti minutách uděláme totéž a můžeme polít i šťávou z jablek. Asi po 30 minutách by měla být jablka hotová, měla by být zvrásněná. Když je vyndáme, pokapeme medem a podáváme večer 4. Prosince na sv. Barboru.