Květen bude patřit přemýšlivému a introvertnímu Hadovi

Počátkem května ještě bude opravdová zima a ledoví muži nám předvedou svou chladnou moc. My jenom musíme doufat, že moc neublíží rozkvetlým stromům.

V tomto období vrcholí funkce činnosti slinivky a sleziny, takže pečujte o své zažívání, abyste mohli zažívat maximální fyzickou i duševní činnost. Únava v tomto období je známkou špatné transformační funkce sleziny.

Plíce zažívají období klidu a srdíčko nám pracuje naplno, takže ho podpořte chůzí a pořádným nadechováním v přírodě. Potřebujeme prostor, rozpřáhnout ruce a dýchat! Protože dýchat znamená žít!

Pěstujte si a opatrujte svou radost ze života, ať podpoříte činnost srdíčka.

Srdíčko potřebuje svlažovat, podpořit tvorbu tekutin, a to velmi jednoduše dokážeme stravou. Mimo salátů a prvního ovoce si můžete napařit brokolici nebo květák, či podusit zeleninu, takto nejlépe doplníte tekutiny prostřednictvím potravin. Nezapomeňte mezi 8:00 až 10:00 vypít alespoň ½ l převařené vody nebo bylinkového čaje.

Do svého jídelníčku zařaďte pohanku, amarant, quinou, čekanku, kopřivu, polníček, hlávkový salát, červenou řepu a ředkvičky, červené fazolky, červenou papriku, černý sezam.

Krůtí závitky plněné Jidášovým uchem se studenou kyselou omáčkou a cuketovými placičkami


Co potřebujeme: 4 krůtí plátky, sůl, pepř, 8 ks Jidášova ucha, 2 kapie nebo červená paprika.

Jak na to: dáme vařit Jidášovo ucho cca 20 až 30 minut, slijeme a vodu z hub odložíme na omáčku.

Maso očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Kapie očistíme a nakrájíme na proužky. Plátky namažeme hořčicí, poklademe rovnoměrně kapií a Jidášovým uchem a spojíme párátkem nebo jehlou na ražniči.

Rozehřejeme olej v pekáči nebo zapékací misce, opečeme závitky, podlijeme a dusíme na plotně. Závitky dáme do misky a výpek ze závitků smícháme s předpřipravenou omáčkou.

Co budeme potřebovat na omáčku: ½ housky, jablečný ocet, 3 natvrdo vařené žloutky, tymián, 4 bobkové listy, 1 malou cibuli, 5 kapary, sardelovou pastu, 1 vařenou červenou řepu, 1 lžíci oleje.

Jak na to: housku nakrájíme na malé kostičky a namočíme do jablečného octa, rozmačkáme do toho vařené žloutky, kapary a trochu sardelové pasty, olej a nastrouhanou vařenou červenou řepu a cibuli. V hmoždíři rozdrtíme tymián a bobkové listy, nasypeme do směsi a smícháme. To vše naředíme vývarem z hub a necháme odstát asi 30 minut. Pak přidáme výpek ze závitků a vše propasírujeme přes cedník. Ochutnáme a případně dochutíme.

Můžeme podávat závitky, omáčku s miskou s cuketovými placičkami.



Cuketové placičky


Co potřebujeme: 1 cuketu, 2 vejce, olivový olej, ½ mletého kmínu, snítku koriandru, asi 5 cm čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř.

Jak na to: oloupeme a nakrájíme zázvor, spolu s nakrájenými stroužky česneku krátce orestujeme na pánvi se lžící oleje a mletým kmínem a pepřem. Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme vypotit v cedníku a vytlačíme přebytečnou vodu. Koriandr, orestovaný česnek se zázvorem rozmixujeme. Vmícháme do strouhané cukety, z které jsme vymačkali vodu, vmícháme našlehané vejce, osolíme a promícháme do hladké konzistence. Osmažíme zkušební placičku, abychom zjistili, jak jsme okořenili. Pak tvoříme placičky, které buď necháme péct v troubě na pečícím papíru nebo je osmažíme na pánvi.


Pohankový salát s jogurtovou zálivkou


Co potřebujeme: 200 g uvařené pohanky, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvou okurku, 1 červenou cibuli, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrovou omáčku, 1 bílý jogurt, 1 lžičku francouzské hořčice, 1 lžičku medu, trochu citrónové šťávy, směs čerstvých bylinek (máta, kerblík, koriandr).

Jak na to: všechnu zeleninu nakrájíme a asi ½ minuty narychlo osmahneme na olivovém oleji a smícháme s vařenými jáhlami, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu (můžete použít kozí nebo sójový jogurt) přidáme hořčici, med, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích. Salát podáváme zdobený snítky čerstvých bylinek.