Leden je ve znamení Buvola



Okolo 6. ledna zima začíná pomalu svoji vládu odevzdávat jaru. Lednu, stejně jako celému roku, bude vládnout Buvol. Pro toto silné zvíře je absolutně zásadní rozhodovat se samostatně. Jakmile zasáhnete do jeho prostoru, velmi se rozzlobí. Takže v lednu nezasahujte do svého prostoru, jděte vpřed a dívejte se před sebe, ať si zbytečně nepoškodíte své zdraví. Leden zastupuje močový měchýř, který shromažďuje a vylučuje moč.

Měsíc leden by měl být spíše vlhký, ale určitě nás překvapí i hodně studenými obdobími. Zatímco v jeho počátku by se mohl udržet sníh, vystřídají ho vyšší teploty a v půlce ledna si paní Zima ještě zabojuje za svoji vládu. Teplota sice zakolísá, ale na konci ledna se trochu oteplí.

V lednu bychom měli stále podporovat orgány, které se nalézají ve středu našeho těla. V tuto dobu jsou ve velmi dobré kondici játra, takže si můžete dopřát trochu tučnější a výživnější stravu, i její větší objem, v tomto měsíci bychom to měli zvládnout.

Toto období nebude dobré pro všechny, kteří mají jaterní problémy. Potrápí je migrény, tlak v podžebří či pobolívání většinou na pravé straně žeber. LÉPE bolesti v pravém podžebří

Jak si pomoci?

Ohlídejte své emoce- ty nám v těle vytvářejí horko, přehřejí játra, která se pak velmi ráda zablokují. Pak se nám zablokuje šíje nebo nás začne bolet hlava.

  • pravidelně si masírujte krk, pěstí si bouchejte na šíji,

  • pravidelně si třete oblast mezi žebry,

  • pravidelně si masírujte na nohách prostor mezi palcem a ukazováčkem.

Játra pomáhá odblokovat čekanka, rukola, majoránka a oregano.


Přidejte do svého jídelníčku potraviny, které podpoří krvetvorbu:

Obiloviny: jáhly, pohanka, amarant, pšenice špalda, quinea.

Zelenina: fenykl, dýně hokkaido, sladké brambory, tuřín, brambory, červená řepa, špenát, hlávkový salát.

Bylinky: kopřiva, mateřídouška, vinný ocet, petržel, bazalka, saturejka, tymián, jalovec, majoránka, rozmarýn, kopr, zázvor.

Maso a drůbež: slepice, krůta, hovězí, kuře, husa, játra.

Semínka, oříšky: černý sezam, slunečnicové semínko, piniové oříšky, jedlý kaštan, kokos.

Nápoje: obilná káva, bylinkové čaje - fenyklový, z mateřídoušky, šípkový, ibiškový, slézový, meduňkový.

Ovoce: granátové jablko, švestka, meruňka, třešně, rozinky, broskev, hroznové víno červené.


Kuřecí polévka s Reishi

(posílí a zklidní játra, při nervozitě a problémech se spánkem)

Co potřebujeme: 2 kuřecí kostry, 2 polévkové lžíce pokrájeného zázvoru, 2 polévkové lžíce Reishi, 1 cibule, 1 mrkev, ¼ celeru, zelená nať pórku nebo jarní cibulky, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, sůl.

Jak na to: všechny ingredience vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby všechny ingredience byly ponořeny ve vodě, a přivedeme k varu. Pak stáhneme na minimum a vaříme 3 hodiny. Scedíme, obereme maso z koster a vložíme je do vývaru, dochutíme solí, pepřem a Shoyu. Když polévku podáváme, připravíme si do ní zeleninu dle aktuálního ročního období a jako zavářku můžeme použít nudle, rýžové nudle. Můžeme posypat petrželkou nebo pažitkou.

Husarská hovězí pečeně

Co potřebujeme: ¾ kg hovězí plece, sůl, 100g slaniny vcelku, máslo, 2 cibule, 1 lžičku červené papriky, 2 mrkve, 2 petržele, ½ malého celeru, 1 lžíci strouhanky, 2 dcl bílého vína.

Jak na to: maso očistíme a nasolíme (můžeme svázat nití, aby drželo pohromadě). Oloupeme cibuli a zeleninu. 1 cibuli nakrájíme na kolečka, zeleninu na kostky. ½ slaniny též nakrájíme na kostky. V prostorném hrnci, který pak můžete dát do trouby, nebo v pekáči rozehřejeme máslo a přidáme slaninu, kterou opečeme tak, aby pustila tuk. Pak přidáme zeleninu a též osmahneme, nakonec přidáme maso, které opečeme ze všech stran, stáhneme teplotu na minimum a podusíme asi 30 minut. Podlijeme buď teplým zeleninovým vývarem nebo teplou vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 120 C. Po půl hodině dušení přendáme maso do trouby a přikryté necháme péct 1,5 hodiny. Pak maso otočíme a dopečeme ho 30 minut odkryté. Nezapomínáme podlévat! Zatím si na másle zpěníme druhou cibulku dozlatova s druhou polovinou slaniny, přidáme červenou papriku a strouhanku a chvíli společně smažíme, aby bylo zlatavé. Z trouby vyndáme maso na teplý talíř a směs smícháme se šťávou, společně asi 5 minut povaříme a nakonec zalijeme bílým vínem. Ochutnáme a případně dochutíme omáčku solí, maso nakrájíme a podáváme s rýží nebo bramborovými noky.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien