Listopad je ve znamení velkého kavalíra a dobromyslného Vepře

Listopad je ve znamení velkého kavalíra a dobromyslného galantního Vepře, který jako poslední zvíře zvěrokruhu je přímo předurčen obětavě připravovat cestu pro nový začátek nového roku.


V aktivitě jsou plíce, jejich kondice se odráží na pokožce a ochlupení. 


Podpůrné potraviny v listopadu: ječmen, bílá a hnědá rýže, bambusové výhonky, celer, petržel, černá a bílá ředkev, česnek, jarní cibulka, křen, saturejka, jablka, citrón.


Suroviny vaříme déle a vkládáme je do studené vody.


Tipy na recepty

Zeleninová polévka s Jidášovým uchem

Co potřebujeme: 30g Jidášova ucha, směs libovolné zeleniny: 1 pórek, 4 listy zelí, 15 cm bílé ředkve, 1 cibuli, hrášek, hrst bílých fazolek, zelené natě petržele, celeru, sůl, muškátový květ, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránka, libeček.

Jak na to: fazolky den předem namočíme s majoránkou a bobkovým listem, druhý den je propláchneme a uvaříme. Jidášovo ucho namočíme den předem. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zaprášíme moukou a přidáme vymačkané a nakrájené Jidášovo ucho a dusíme s kmínem asi 10 minut. Zalijeme vodou, přidáme zeleninu, osolíme, přidáme bobkový list a nové koření, celý pepř a vaříme do měkka. Vyndáme bobkový list, pepř a nové koření, přidáme uvařené fazolky a ochutíme majoránkou, muškátovým květem a libečkem.


Vídeňská ryba na cibuli 

Tento recept pochází z Vídně a hodně se používal jako sváteční jídlo na jižní Moravě.

Co potřebujeme: asi ¾ kg ryby (candát, štika, okoun), 150 ml bílého vína, 1 citron, 100g másla, 100g žampionů nebo hlívy (mohou být u sušené houby), 200g cibule, pepř, sůl, 2 lžíce smetany, může být sójová, 1 lžíce mouky (jáhlová, žitná, špaldová).

Jak na to: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na části másla ji zpěníme dorůžova. Zalijeme trochou zeleninového nebo masového vývaru nebo vodou a bílým vínem a zvolna asi ¼ hodiny povaříme. Rybí filety nasolíme a vložíme do omáčky. Současně asi 5 minut podusíme žampiony. Pokud máme sušené houby, nezapomeneme je před dušením namočit a nasekat. Šťávu z hub našleháme se zbylým máslem a smetanou a moukou k níž přidáme scezený vývar z ryb. Omáčku povaříme. Rybu podáváme s vařeným bramborem a polijeme omáčkou.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien