Mezidobí Země

Mezidobí Země nás bude oddělovat od končícího léta. Začíná někdy kolem 7. července a my bychom někdy kolem 23. července do 7. srpna měli začít měnit způsob našeho stravování a pomalu přecházet na potraviny, které nás budou provázet na podzim.

Je to velmi důležité období pro naše ledviny a náš plamínek života. Letní vedro a vlhko je ohrožují a toto mezidobí Země může velmi často vést k angínám. Jediná obrana je dodržovat pitný režim, nepít příliš chladné nápoje a nejíst moc zmrzliny. Odpočívat ve stínu a ihned reagovat na nachlazení či škrábání v krku odpočinkem a kvalitní stravou.

Již si pomalu začínáme přidávat potraviny, které jemně zahřívají a podporují činnost sleziny a podpoří činnost ledvin- jako například jáhly, polenta, fenykl, sladké brambory, dýně, kapusta, zelené fazolky- a přidávat si při vaření do jídla šafrán, tymián nebo rozmarýn.


Krůtí plátky s fenyklem s nastavovanou bramborovou kaší s jáhlami a sladkými brambory


Co potřebujeme: 1 krůtí plátek, šťávu z citrónu, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru, sezamový olej, sůl, fenykl (2 lžíce nakrájeného fenyklu na proužky na 1 porci), ¼ hrnku jáhel na 1 porci, 2 brambory na 1 porci, ½ sladké brambory na 1 porci, 1 lžíci másla.

Jak na to: krůtí plátky zakapeme citrónem, potřeme nastrouhaným zázvorem, zakapeme sezamovým olejem, trošku osolíme a necháme odpočinout.

Oškrábeme brambory + 1 sladkou bramboru, osolíme a uvaříme. Zalijeme si kuskus, a když jsou brambory uvařené, rozšťoucháme je a přidáme kuskus a dochutíme kouskem másla, případně dosolíme. Brambory rozšťoucháme ve vodě, ve které jsme vařili.

Fenykl nakrájíme na podélné plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme dozlatova, vložíme krůtí plátky a osmažíme je z obou stran, přidáme fenykl, opražíme ho s plátky, stáhneme vařič na minimum a podusíme do změknutí masa.


Dušená bílá ředkev s rajskou omáčkou a rýží


Co potřebujeme: 500 g bílé ředkve, máslo, na špičku nože šafránu, sůl

Jak na to: očištěnou ředkev nakrájíme asi na 5 cm dlouhé špalíčky. Na pánvi rozehřejeme máslo a šafrán a přidáme špalíčky ředkve, které krátce orestujeme, a podusíme do měkka. Podáváme přelité rajskou omáčkou s rýží.


Rajská omáčka


Co potřebujeme: 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky, 6 rajčat, cukr, sůl, nové koření, hřebíček, bobkový list

Jak na to: rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a uděláme zlatou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme rozkrojená rajčata a koření a vaříme asi 10 minut. Pak propasírujeme a omáčku případně dochutíme a dosladíme.