Mezidobí Země na podzim

Podzimní mezidobí Země by nás mělo zastihnout připravené. Začíná 8. října a my bychom nejpozději kolem 20. října měli přehodnotit náš jídelníček a pomalu přecházet na potraviny, které budou udávat tón nadcházejícímu podzimu. Mimo změny jídelníčku nezapomínáme na detoxikaci a ozdravná cvičení, ať již je to protahování, jóga nebo například qigong. Chraňte své kotníky, abyste neprochladli a podpořte svoji imunitu.


Antiseptická preventivní koupel z řepíku lékařského:

spaříme 200 g byliny, vylouhujeme 10 minut a nalijeme do vany. Doporučuje se ji preventivně absolvovat 2x v roce. Nejlépe v létě a na podzim. Pokud nemáte vanu, udělejte si lázeň z řepíku pro nohy.


Nať kopřivy známe již z jarních měsíců, kdy jsme využívali mladé výhonky. Na podzim se sbírá při sečení a je možno ji využít při dně, revmatismu a artritidu a podporuje látkovou výměnu, takže je vhodná při onemocnění cukrovkou. Díky vysokému množství vitaminu C a podpoře tvorby červených krvinek je vhodná při nedostatku železa a pro podporu imunity.


Tinktura ze sušené nadzemní části rostliny je vhodná při různých druzích kožních vyrážek nebo při silném menstruačním krvácení. Necháme 21 dní louhovat, přecedíme přes plátýnko a používáme i jako obklad na bolestivé klouby, které jsou postižené zánětlivým onemocněním jako je dna nebo artritida.


A jaké potraviny nám půjdou v tomto období k duhu?

Pohanka, kukuřice, jáhly, oves, rýže, cizrna, kapusta, zelená cibulka, dýně, brambory, batáty, pór, česnek, lilek, květák, celer, bílá ředkev, pastinák, špenát, hrušky, jablka a švestky.


Pečený květák na kari s bylinkovým dipem

Co potřebujeme: 1 květák, 1 lžíci kari, 4 lžíce olivového oleje, 200 g rýže, sůl, 2 červené cibule, 1 polévkovou lžíci mletých vlašských nebo lískových oříšků.

Na dip: 1 zakysanou smetanu, 4 lžíce strouhaného křenu, ½ kávové lžičky nati čerstvé petržele nebo oregana.

Jak na to: květák rozebereme na malé růžičky, dáme do mísy, zakapeme olivovým olejem a promícháme. Pak posypeme lžící kari koření a znovu promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Pak vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme, dokud květák mírně nezezlátne, cca 20 minut. Mezitím si dáme uvařit v osolené vodě podle návodu na obalu rýži.

Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Na zbytku oleje osmažíme asi 3 minuty cibulku a dáme stranou.

Hotový květák promícháme s cibulkou a podle potřeby dochutíme či přisolíme. Podáváme s rýží, dipem a posypeme mletými oříšky a můžeme ozdobit zelenou natí petržele.



Polévka ze zázvoru, jarní cibulky s červenou fazolkou (JING CONG FEN SI TANG)

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci jemně nakrájeného zázvoru, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené jarní cibulky, 4 kusy Jidášova ucha, sůl, 2 lžíce červených fazolek nebo malou konzervu červených fazolek.

Jak na to: fazolky namočíme den předem a pak dle návodu na obalu vaříme do měkka. Slijeme je a dáme si je stranou. Můžeme použít i nakládané červené fazolky ve slaném nálevu. Zázvor si omyjeme a oloupeme, zázvor nakrájíme na tenké nitky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobné proužky. Jidášovo ucho zalijeme teplou vodou, necháme si 15 minut, vodu vymačkáme a nakrájíme najemno. Vše vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum a vaříme 30 minut. Dochutíme solí, přidáme fazolky a podáváme.


Polévka velmi vyživuje při únavě, zimomřivosti, problémech s trávením po průjmech či nachlazení a při nechutenství.



Kousky filé z tresky s praženými mandlemi se šťouchanými brambory

Co potřebujeme: 4 ks naporcovaného filé bez kůže, sůl, šťávu z ½ citronu, 100 ml bílého vína, 1 lžičku mletého kmínu, směs koření – smícháme na špičku nože šafrán, 1 polévkovou lžíci oregana, 1 kávovou lžičku mletého kmínu, 1 kávovou lžičku červené papriky, které smícháme, olej, 4 žampióny, 80 g másla, 10 g hladké mouky, 30 g oloupaných mandlí, svazeček tymiánu na ozdobu, 8 brambor, 1 lžíci másla, nať petržele.

Jak na to: žampiony oloupeme, pokrájíme na plátky a osmahneme na lžíci oleje s mletým kmínem. Smícháme rozpuštěné máslo s moukou, dobře promícháme a opražíme asi 3 minuty, přidáme houby, a zalijeme 100 ml bílého vína, osolíme a povaříme, až nám vznikne omáčka, kterou dochutíme solí a pepřem a odstavíme.

Mezitím oloupeme brambory a dáme je vařit v osolené vodě. Když jsou měkké, slijeme je, rozšťoucháme, přidáme máslo, nasekanou petržel nať a promícháme.

Porce filé omyjeme, osušíme a trochu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, z obou stran potřeme směsí koření a opečeme z obou stran na oleji.

Do šťávy přidáme porce osmažené ryby a společně chvilku prohřejeme. Mezitím nahrubo nasekáme mandle a na sucho je opražíme dozlatova na pánvi. Porce ryby rozdělíme na talíře, přidáme brambory, přelijeme omáčkou a posypeme mandlemi a zdobíme tymiánem.