Mléko z pohledu tradiční čínské medicíny

Prvním chovným zvířetem kočovných národů byli ovce a kozy. Ty totiž kromě mléka a masa dávaly vlnu a chlupatou kůži na ošacení. Pití mléka má své počátky asi i v náboženských obřadech. Již staří Egypťané ve IV. dynastii dojili krávy.


V Evropě skot žil divoce, byl relativně vzácný a používal se zejména jako zvíře tažné a na mléko. V době středověku se chovaly krávy nejenom na venkově, ale i ve městech. V průběhu třicetileté války byl chov ve městech zcela zničen a pustošené vesnice též chovaly velmi málo dobytka.


Mléko a výrobky z něj měly velký význam pro výživu obyvatelstva u nás. Spolu s obilovinami a brambory tvořily dlouhou dobu základ naší stravy. Většinou se pilo mléko kyselé nebo kyška – tedy mléko kysané. Používalo se též pro zahušťování polévek, aby se staly vydatnějšími. Mléko bylo nejenom zdrojem bílkovin, ale i tuku a vitaminu A a D. Bohužel dnes je kravské mléko dalece vzdáleno tomu, aby bylo plnohodnotnou výživou lidí. Mléko totiž samo o sobě změnilo svoji přirozenou povahu. Je tepelně upravováno, homogenizováno, pasterizováno a uměle obohacováno různými přísadami, jako je například vitamín D.


Z těchto důvodů doporučuji svým klientům minimalizovat konzumaci mléka, a to zejména při alergiích, gynekologických výtocích, otocích dolních končetin či pocitech těžkého těla, při častém nachlazení a snížené imunitě a obezitě. Dospělí organismus ani neumí zcela dobře kravské mléko v průmyslové podobě natrávit. Živočišná mléka jsou alergenní, takže pak je nutné pro vaření kaší používat vodu nebo mléko sójové, mandlové, rýžové, ovesné či makové. Ti, kteří nemají problémy s alergiemi, mohou používat mléko kozí nebo ovčí.


Živočišné mléko


Kravské mléko má sladkou chuť a povahu neutrální, vstupuje do dráhy srdce, plic a žaludku, jogurt je chuti sladké a povahy chladné, vstupuje do dráhy plic, jater, žaludku a tlustého střeva.


Kozí mléko je chuti sladké a teplé povahy. Vstupuje do dráhy plic, ledvin a žaludku. Toto mléko mnohem méně tvoří hlen.


Ovčí mléko obsahuje více bílkovin, vitaminu B2, B6, B12 a větší množství enzymů, hlavně amylázy. Též je možné s ním nahrazovat mléko kravské, protože tvoří méně hlenu.


Rostlinná mléka


Makové mléko

Výluh z mletého máku je plně zastupitelným nápojem a pro mnohé z nás i vhodnějším pro dodání vápníku, něž mléko kravské. Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránky a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100g máku je 1 460 mg vápníku, což je 3x více, než v tvarohu. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku, je významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je teplé povahy a hořké chuti a vstupuje do dráhy srdce.


Mandlové mléko

Mandle jsou prastarou plodinou. Pravděpodobně se začaly pěstovat ve starém Řecku a brzy se staly oblíbenou pochoutkou na celém světě. Jsou ideální pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby, a to díky hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, vysokému obsahu železa a velkému množství vláknin. Mandle obsahují také řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály, především naše cévy a srdce. Výluh z mandlí neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu především vápník, draslík, fosfor a hořčík.


Ovesné mléko

Výluh z ovesných vloček obsahuje vitamin B a E, hořčík, selen, měď, mangan a železo. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Je ideální pro sportovce a před a po náročném fyzickém výkonu.


Kokosové mléko

Chutný produkt z kokosových ořechů. Obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, selen, draslík, zinek, mangan, měď, sodík, omega 6 kyseliny, vitaminy B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Podporuje tvorbu krve, podporuje trávení, normalizuje hladinu cukru v krvi, snižuje vysoký tlak, je velmi výživné.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien