Přechodné období země

Přechodné období země před nastupující zimou začíná 24. října a končí kolem 6. listopadu. Je tedy čas se poohlédnout po potravinách, které v zimě budou aktuální, a podpořit tělo.


Právě v zimě by si člověk měl uvědomit, že je nedílnou součástí přírody. Příroda spí, a tak i lidé by měli více spát a odpočívat. 


Z koření zimě sluší hřebíček, fenykl, zázvor a skořice. Také nezapomeňte sáhnout do nasušených zásob rozmarýnu a tymiánu.

Potraviny vhodné pro toto období:

jáhly, kukuřice, oves, Parboiled rýže, brambory, celer, cibule, česnek, chřest, petržel kořen, pórek, růžičková kapusta, sladké brambory, zelí hlávkové, cizrna, černá sója, fazole adzuky, fazole bílé, strakaté, čočka všechny druhu, kapr, úhoř, sardinky, losos, krevety, tuňák, mušle, ústřice, rak, sezamové semínko, kaštan, vlašské ořechy, hovězí, kuřecí, kuřecí játra, jehně, beran, ovce, jelení, krůtí, bažant.


Zeleninový vývar s růžičkovou kapustou

Co potřebujeme: zbytky zeleniny, 1 cibule, 20 cm pórku, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, přepuštěné máslo nebo olej, hrst vařených krupek, 1 vejce vařené natvrdo na 1 porci.

Jak na to: Ke všem zbytkům zeleniny, které máme, přidáme cibuli ve slupce a česnek a vše opražíme na trošce oleje nebo přepuštěného másla, zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Můžeme přidat lžíci bílého vína nebo jablečného octa. Vývar scedíme.

Rozehřejeme trochu másla, přidáme mletý kmín, nakrájený pórek a osmahneme s růžičkovou kapustu, stáhneme, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Vložíme do vývaru a přidáme krupky. Polévku dochutíme a podáváme tak, že oloupané vařené vejce natvrdo nakrájíme na osminky a zalijeme horkou polévkou.


Losos na kopru se salátem z brukve 

Co potřebujeme: filety z lososa, sůl, citron, čerstvý kopr, bílý pepř

Na salát: 2 brukve, čerstvý kopr, olej, 1 fialová cibule, 2 lžíce zakysané smetany, citrónová šťáva.


Salát z brukve

Jak na to: brukve uvaříme v osolené vodě 5 minut a necháme vychladnout a oloupeme, cibulku nakrájíme a lehce opražíme a necháme vychladnout, brukev nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cibulku, osolíme, okyselíme citrónovou šťávou a dochutíme najemno nasekaným koprem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Můžeme použít i sójovou.

Losos

Jak na to: filety osušíme, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Rozehřejeme máslo a osmažíme asi 3 minuty z každé strany. Osmažené filety vložíme do alobalu, posypeme čerstvě nasekaným koprem a bílým pepřem. Zabalíme asi na 1 minutu a necháme v teple. Podáváme se salátem z brukve.


Salát z kysaného zelí

Co potřebujeme: 300g kysaného zelí, 1 bílou cibuli, 300 ml vody, 1 lžíci octa, mletý kmín, 4 kuličky bílého pepře, 1 bobkový list, čerstvé nebo sušený estragon.

Jak na to: kysané zelí propláchneme, vymačkáme, pokrájíme nadrobno a posypeme mletým kmínem a necháme chvíli odležet. Jemně nakrájenou cibulku zesklovatíme na másle a vychladlou vmícháme ke kysanému zelí. Vodu svaříme s octem, pepřem, bobkovým listem a estragonem, necháme vychladnout a bez koření vmícháme do zelí. Můžeme zakapat olivovým olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet. Podáváme k hlavním jídlům nebo jako přílohu.

Různé obměny salátu:

Můžeme zjemnit jablky, která oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a zakapeme citronem, aby nezhnědly, a vmícháme do zelí.

Nebo salát obohatíme o 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu.

Nebo do salátu vmícháme nakrájené kyselé okurky, které vymačkáme a smícháme s 1 lžící hořčice.


A když se o nás pokouší nemoc

Čaj na bolesti hlavy u virózy

Co potřebujeme: 10g máty, 10g hlaviček malých bílých cibulek.

Jak na to: do skleněné konvice nebo smaltovaného kastrůlku dáme mátu a rozdrcené mladé bílé cibulky, přidáme 300 ml vody. Uvedeme k varu, stáhneme a 10 minut vaříme na mírném ohni. Slijeme a co nejteplejší popíjíme.

Zázvorový čaj na zimomřivost a začínající nachlazení s bolestí a rozlámaností těla

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru, na špičku nože kajenského pepře, 1 stroužek českého česneku, 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.

Jak na to: zázvor přelijeme 2 dcl horké vody, necháme15 minut louhovat, poté přecedíme a dochutíme medem a citrónem. Pijeme vždy čerstvý.