Připravme se na léto, přichází mezidobí země!




Jaro nám předalo své první plody. Letní sluníčko začíná láskyplně nejenom lechtat, ale i hřát. V našich obchodech začíná být stále širší výběr lokálního ovoce i zeleniny. Přechodné období země před nastupujícím létem začíná 21. dubna a končí kolem 5. května.

Duben je měsícem velké expanze, a to hlavně proto, že mu vládne opravdu mocný vládce – silný Drak. Díky jeho schopnostem máme v dubnu možnost se dívat na vše z výšky a zahlédnout svůj cíl, kterého bychom v tomto roce chtěli dosáhnout.

V přechodném období začínáme postupně přecházet na potraviny, které podporují činnost srdce a cév. Mezi ně patří pohanka, kukuřice, červená fazolka, pastinák, mrkev, celer, červená řepa, čekanka, kopřiva, černý sezam, červená paprika, jahody.

A čím můžete okouzlit své blízké před přicházejícím létem?

Nastavovaná kaše s pohankou s opraženým baklažánem s rajčatovým dipem

Co potřebujeme: ½ hrnku pohanky, brambory (2 brambory na porci), mléko a máslo na kaši1 baklažán (lilek), Shoyu, 4 rajčata, 1 malá cibulka, 15 vypeckovaných oliv (černé nebo zelené), 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 snítky rozmarýnu

Jak na to: Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a zbavíme je jadřinců a nakrájíme nadrobno. Cibulku zesklovatíme s česnekem, přidáme rajčata a rozmarýn a na mírném ohni svaříme do husté omáčky. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Nakonec vmícháme na kroužky nakrájené olivy.

Lilek nakrájíme na slabé plátky a položíme na utěrku a necháme ho, aby pustil vodu. Pak ho posolíme a opékáme po obou stranách na malém množství oleje na pánvi, ne moc zprudka, občas zakapeme Shoyu. Pokud máme pesto, můžeme lilek pomazat pestem a opéci, pak ale nemusíme používat omáčku Shoyu.

Podle návodu uvaříme pohanku, oloupeme brambory a dáme vařit. Z brambor uděláme kaši a postupně vmícháme pohanku, osolíme a přidáme máslo. Podáváme s rajčatovým dipem. Posypeme pažitkou nebo petrželkou.

Krémová celerová polévka s cizrnou, slunečnicovým semínkem a bazalkou

Co potřebujeme: 1 velký celer, 2 jarní cibulky, 4 velké brambory, olej, sůl, pepř, 2 snítky bazalky, 1 lžička slunečnicových semínek na 1 porci, ½ plechovky cizrny.

Jak na to: celer a brambory oloupeme, cibulku očistíme a nakrájíme najemno. Na oleji zpěníme a přidáme na kostičky nakrájený celer a 2 brambory, lehce opražíme, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Rozmixujeme a vložíme dvě na kostičky nakrájené brambory a na mírném ohni vaříme doměkka. Slunečnicová semínka opražíme na suché pánvi a dáme do mističky. Bazalku otrháme, nasekáme najemno. ½ plechovky cizrny propláchneme a necháme odkapat. Když jsou brambory měkké, vmícháme cizrnu, bazalku a na talíři sypeme slunečnicovým semínkem.

Barevný fazolový salát s listy pampelišek

Co potřebujeme: hrst čerstvých listů pampelišky, 1 hrnek vařených fazolí mungo, ½ hrnku vařených fazolí adzuky, 1 červená cibule, 1 lžíce nasekaných lískových oříšků, 2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička hořčice.

Jak na to: červenou cibulku nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji až zesklovatí a necháme ji vychladnout. Smícháme fazolky, přidáme vychladlou cibulku, nasekané listy pampelišek. Olej rozšleháme s hořčicí a zalijeme salát. Osolíme, opepříme a podáváme.



Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien