Připravte se na přicházející podzim

Přechodné období země před nastupujícím podzimem začíná 23. července a končí kolem 7. srpna.

Začátek podzimu s sebou může přinášet smutek a únavu. Dny se krátí, rána a večery nejsou tak teplé. Atmosféra podzimu nám napovídá, že je zapotřebí energii shromažďovat, a ne ji vydávat. Což koresponduje i s naším věkem, i ten je podzimem v  odpočítávání našeho času. U nás nám toto období přináší svátek Anny a pranostika „Svatá Anna, chladna zrána“.

Je důležité začít omezovat syrové potraviny, zejména pak syrové zeleniny a ovoce. Preferujte potraviny lehce orestované, podušené, blanšírované či sušené.

I v tomto období můžete přechodové období doplnit některými produkty, zejména pak na podporu imunity.

A co vařit ve víru odcházejícího léta?

Pórková polévka s krevetkami

Co potřebujeme: 2 pórky, 1 cibulku, 3 brambory, 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky, sůl, 3 krevetky na 1 porci.

Jak na to: cibulku zpěníme na másle, přidáme nakrájený pórek na kolečka, zaprášíme moukou a zalijeme horkou vodou, přidáme oloupané nakrájené brambory a vaříme do jejich změknutí. Dochutíme, můžeme i okyselit citrónem nebo octem. Podáváme s opečeným žitným nebo špaldovým chlebem a sypeme zelenými natěmi.

Příprava krevetek: vyloupané krevety osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, snížíme teplotu a lehce opražíme. Pak zvýšíme teplotu a vhodíme krevety a osmahneme je dorůžova. Můžete trochu postříkat bílým vínem. Krevetky dáme do talíře a zalijeme pórkovou polévkou. Podáváme sypané zelenou natí.

Cuketový guláš

Co potřebujeme: 1 střední cuketu, 4 brambory, 2 cibule, 2 rajčata, 1 papriku, olivový olej, pohankovou mouku, sůl, pepř, majoránku, mletou papriku, 2 – 3 stroužky česneku.

Jak na to: brambory oloupeme a s cuketou pokrájíme na kostičky, které osmahneme lehce na cibulce. Přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu, ještě chvilku orestujeme, zaprášíme červenou paprikou a podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Můžeme zahustit škrobem, ale nemusíme. Dochutíme česnekem, majoránkou a podáváme s rýží nebo pohankovým chlebem.



Salát z čínského zelí a fenyklu

Co potřebujeme: 1 malé čínské zelí, 1 fenykl bulvu, červené fazolky (buď vařené nebo naložené)sezamový olej, zázvor, Shoyu, vinný ocet, třtinový cukr, hořčice, syrové listy řeřichy nebo vojtěšky

Jak na to: čínské zelí a fenykl blanšírujeme v osolené vodě, necháme vychladnout a nakrájíme do mísy. Přidáme vařené červené fazolky, pokud využijeme naložené fazolky, řádně je propláchneme vodou, necháme okapat a vše promícháme a připravíme si zálivku: do hrnečku dáme 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 1 kávovou lžičku jemně nastrouhaného zázvoru, na špičku nože sladké papriky, 1 kávovou lžíci hořčice, 1 kávovou lžíci Shoyu, 1 kávovou lžíci vinného octa a 1 kávovou lžíci třtinového cukru. Vmícháme zálivku a posypeme řeřichou nebo vojtěškou a necháme odležet. Podáváme samotné nebo s žitným či špaldovým chlebem nebo s jáhelníkem.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien