Říjen je měsícem Psa

Pes vládne svojí silou a zajišťuje obranu života a imunity v našem těle. V měsíci Psa dodržujte pořádek, můžete se věnovat podzimnímu úklidu a choďte všude včas, ať se nevychýlíte z osy času.


Počátek října bude příjemně teplý a obdaří nás dny babího léta, a to zpočátku měsíce, uprostřed a na jeho závěr. Mezitím zažijeme pouze mírné ochlazení.


Pro člověka je to správné období, kdy by měl podpořit svoji imunitu, holdovat barevnému jídlu, cvičit a chodit do přírody. Mimo úklidu domova a skříní nezapomeňte též na úklid vaší hlavy. Vše, co není důležité, je též třeba odklidit, aby to nezatěžovalo naše buňky a mysl mohla volně dýchat.


Pejskovi z orgánů vládne žaludek, který řídí příjem, skladování a rozklad potravy. Společně se slezinou jsou postnatálním základem – zdrojem tvorby a přeměňování stravy na energii, která pak vyživuje krev a následně všechny orgány v těle. Slezina pomáhá trávit a rozkládat potravu. Pokud slezina nepřeměňuje, potom strava v žaludku nemůže být rozmělňována.


Podzimní menu


Dýňová pomazánka s bobem koňským

Co potřebujeme: bob obecný (koňský) 100 g, hokkaido dýně 100 g, pórek 100 g, mletý zázvor, olej, hladkou petrželovou nať, pepř, sůl, 1 lžíci másla.

Jak na to: na másle podusíme na kolečka nakrájený pórek. Po vydušení vody přidáme trochu oleje a za stálého míchání jemně osmažíme. Přidáme na kostky nakrájenou dýni, trochu vody a dusíme do měkka. Uvařené a vychladlé a oloupané boby a dýni zpracujeme v mixéru do pomazánkové konzistence. Dochutíme kořením a popřípadě zjemníme za studena lisovaným olejem nebo sójovou smetanou. Podáváme s žitným či špaldovým chlebem, můžeme ozdobit pažitkou, petrželkou apod.



Polévka pastináková

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci másla, 1 malou cibulku (nejlépe bílou), 2 středně velké pastináky, 2 menší zelená kyselejší jablka, brambory, 1l vody nebo zeleninového vývaru, sůl, bílý pepř, bobkový list, nové koření a muškátový oříšek podle chuti, nať celeru nebo špenátu.

Pozn. namísto muškátového oříšku můžeme použít římský kmín a polévce vtiskneme exotickou chuť i vůni.

Jak na to: na másle osmažíme cibulku, přidáme nadrobno nakrájený pastinák a restujeme asi 5 minut. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme najemno nakrájená jablka, 2 oloupané nastrouhané syrové brambory, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem, vsypeme 2 na kostičky nakrájené brambory a nasekanou nať celeru nebo špenátu přidáme muškátový květ (římský kmín), vaříme do změknutí brambor na mírném ohni za občasného míchání. Polévku je možné též podávat jako letní, tedy ne horkou. Můžeme zjemnit smetanou živočišnou nebo rostlinou dle chuti.



Kachna s omáčkou ze šalotky a červeného vína

Co potřebujeme: 1 kachnu, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 500 ml červeného vína, 500 ml zeleninového vývaru, 3 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 1 kg šalotky, 1 lžíci cukru, 200 g rybízové marmelády, 1 lžíci Solamylu, 2 lžíce vinného octa.

Jak na to: troubu prohřejeme na 120 °C. Kachnu naporcujeme, omyjeme a vysušíme. Pak porce osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej, vložíme všechny porce kachny a rychle opečeme ze všech stran. Tuk z kachny slijeme a dáme stranou.

Porce vložíme do pekáče, podlijeme 100 ml červeného vína a 100 ml zeleninového vývaru. Přidáme tymián a bobkový list a vše pod poklicí dusíme v troubě při teplotě 120 °C 3 hodiny.

Oloupané šalotky opečeme asi 2 minuty na 2 lžících vypečeného kachního sádla. Posypeme cukrem a opečeme další minutu. Zalijeme octem a necháme svařit. Přidáme zbylé červené víno, zbytek vývaru, rybízovou marmeládu a vaříme 30 minut.

Po třech hodinách zkontrolujeme porce kachny, pokud bude měkká, necháme ji asi 15 minut nechat dopéci otevřenou, aby byla křupavá. Vydušenou šťávu přidáme k omáčce a dochutíme. Solamyl rozmícháme ve 2 lžících vody a zahustíme jím omáčku. Prohřejeme asi 10 minut a servírujeme s rýží nebo bramborem.