Srpen bude pod vládou Opice

Opice slyší nevyslovitelné a vidí neukázané. Srpen by měl být teplý, takže konečně si užijeme léta.


V tomto období má nejvíce energie dráha močového měchýře, takže pozor na ofouknutí, protože pak by Vám mohl ztuhnout kříž. Naopak letní dovolenou bude mít slezina a slinivka, takže pozor na studené nápoje a potraviny, aby se Vám nepomstily řídkou stolicí.


Polévka miso s opečeným tofu a Enoki


Co budeme potřebovat: 1 balíček Enoki, 400 g marinovaného tofu, sójovou omáčku Shoyu, sezamový olej, 150 g rýžových nudlí, 3 cm zázvoru, 2 balení instantní polévky miso nebo 2 lžíce miso pasty, 2 mrkve, hrst čerstvého špenátu nebo řeřichy, 2 jarní cibulky, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíci mateřídoušky.

Jak na to: troubu rozehřejeme na 180 C, tofu nakrájíme na kostky a zalijeme ho lžící sójové omáčky a posypeme lžící sezamového semínka a promícháme, aby se tofu řádně obalilo. Na plech dáme pečící papír a rozložíme na něj tofu a pečeme asi 15 minut, aby na povrchu bylo zezlátlé.

Rýžové nudle připravíme dle návodu.

Zázvor oloupeme a nakrájíme na nudličky. Do hrnce dáme 1 l vody a přivedeme k varu a přidáme zázvor a oloupanou mrkev nakrájenou na silnější kolečka a vaříme asi 10 minut, přidáme miso a případně dochutíme sójovou omáčkou. Jakmile se nám polévka vaří, připravíme si houby Enoki. Čerstvým houbám odřežeme kořínky a nakrájíme je tak, aby se vešly na lžíci a dáme vařit vodu. Jakmile vře, vložíme houby, necháme 10 sekund ovařit a ihned slijeme a necháme je odkapat. Do misek rozdělíme rýžové nudle, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, špenát nebo řeřichu houby a tofu zalijeme horkým vývarem. Ozdobíme sekanou mateřídouškou.


Rybí filet na másle s dušenou zeleninou a mátovou omáčkou


Co potřebujeme: 1 filet bílé ryby na osobu, sůl, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla.

Jak na to: rybu osolíme, obalíme v mouce a na rozpáleném másle rychle opečeme po obou stranách. Podáváme přelité mátovou omáčkou s podušenou zeleninou. Vhodné k obědu a večeři.


Mátová omáčka


Co potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje, 1 limetku, 1 svazek čerstvé máty, sůl, bílý pepř.

Jak na to: mátu nakrájíme najemno a smícháme ji se šťávou z limetky nebo citronu, přidáme 2 lžíce oleje, osolíme, jemně opepříme. Přelijeme jí hotovou rybu.



Dušená zelenina


Co potřebujeme: na 1 osobu 1 mrkev, 1 petržel, 1 lžíci oleje nebo másla, oregano.

Jak na to: zeleninu oloupeme a nakrájíme na kolečka, hrnec potřeme olejem nebo dáme kousek másla a rozehřejeme. Vložíme zeleninu a asi 2 minutky osmahneme, osolíme, přidáme ½ lžičky oregana, stáhneme na nejmenší teplotu a dusíme 3 až 5 minut.