Srpnu vládne Opice


V srpnu vládne Opice. Veselá, melancholická, která vidí neukázané a slyší nevyřčené. Srpen je vhodný na dovolenou, abychom uvolnili mysl. V srpnu se můžete pustit do svých plánů a aktivit, ale pozor, chce to ještě vůli, abyste je zrealizovali! A na to máme trojitý zářič, který je v tomto měsíci v aktivitě. Tento specifický orgán čínské medicíny se dělí na horní, střední a dolní. Řídí harmonii mezi orgány, odstraňuje škodliviny z těla a přepravuje tekutiny a stravu v těle.

Horní zářič je jako mlha a ovlivňuje hlavně plíce a srdce. Prostřední zářič je jako mokřad a souvisí s trávicími procesy. Spodní zářič je jako kanál, funkčně spojený hlavně s ledvinami a močovým měchýřem.

Problémy v trojitém zářiči se projevují kašlem, pocity dušnosti, chrchláním, měkkými vodnatými otoky, nadýmáním a pocity plnosti či potížemi s močením, zástavou močení nebo problémy se stolicí.

Polévka z bílé ředkve s plátkem ryby

Co potřebujeme: 1 bílou ředkev, 2 brambory, sůl, špetku muškátového květu, olej, 1 plátek ryby na osobu, 3ks nového koření, 1 bobkový list.

Jak na to: ředkev a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky a dáme vařit. Jakmile jsou měkké, rozmixujeme, ochutíme muškátovým květem a povaříme asi 5 minut. V hrnci svaříme vodu s novým kořením a bobkovým listem a do horké vody dáme plátky ryby a podusíme 5 minut a vyndáme. Plátek ryby vložíme do talíře a přelijeme polévkou. Sypeme zelenou částí pórku nebo jarní cibulky.

Bramborové knedlíky z polenty

Co potřebujeme: 250g brambor, 100g polenty, sůl, 1 vejce, 2 cibule

Jak na to: uvaříme brambory ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Uvařené brambory nastrouháme a přidáme polentu a společně propracujeme. V hrnku rozkvedláme vejce se solí a vlijeme do těsta a znovu propracujeme. Vytvoříme 2 až tři šišky, podle toho, jak chceme mít knedlíky veliké a necháme je 10 minut odpočinout. Vodu uvedeme k varu, vložíme knedlíky a vaříme 15 až 20 minut. Cibuli oloupeme a usmažíme dozlatova a sypeme jí knedlíky. Podáváme s naloženou červenou řepou.

Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou

Co potřebujeme: 200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvou okurku, 1 červenou cibuli, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrovou omáčku, 1 bílý jogurt, 1 lžičku francouzské hořčice, 1 lžičku cukru, trochu citrónové šťávy, směs čerstvých bylinek.

Jak na to: všechnu zeleninu nakrájíme a asi ½ minuty narychlo osmahneme na olivovém oleji a smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu (můžete použít kozí, sójový jogurt) přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích. Salát podáváme zdobený snítkou čerstvé bylinky.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien