Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien

    Stravování v období léta

    21. dubna začíná přechodné období, kdy pomalu přichází léto. V této době se mění energie v přírodě a my postupně přecházíme na potraviny, které jsou typické pro období léta, které přivítáme 6. května


    Proč? Abychom se cítili zdraví a svěží !


    V tomto období je nejvíce ohroženo srdce a krevní oběh. Srdce je centrem psychiky a citu. Má na starost správný rytmus života - harmonii mezi bděním a spánkem. K srdci patří tenké střevo, tepny, vnější ucho, tváře, jazyk a osrdečník. Správná činnost krevního oběhu vnáší elán a radost do života. Narušená energie srdce způsobuje tlaky v oblasti srdce, bušení srdce a nepravidelný rytmus, zadýchávání po krátké námaze, bolest v lopatce a škubání ve svalech, zablokování hrudní páteře, pálení dlaní a modrání rtů a nehtů. Záněty očních koutků, žilky v očích a na nose, vady řeči.

    V květnu nám vládne Had, inteligentní, uzavřený a sečtělý. V červnu od něho přebírá svoji vládu obratný, povídavý a rychlý Kůň, který je egocentrický a rychle ztrácí se vším a se všemi trpělivost. Srpen patří vrtkavé a hysterické a parádivé koze, která vždy ocení neokázalou krásu.

    Nejvhodnější úprava jídla v létě je vaření ve vodě, dušení, vaření v páře, blanšírování. Léto je období, kdy máme i velký výběr ovoce a zeleniny a můžeme tedy si dovolit i slupnout něco syrového k obědu nebo večeři jako moučník. Ovoce doplňuje tekutiny, což je přímo letní balzám pro naši kůži.

    I v létě můžete přechodné období doplnit některými podpůrnými produkty. Doporučuji vybírat z následujících:

    Mycoclean (velmi univerzální prostředek s jednoduchou přípravou vhodný pro všechny věkové kategorie. Jeho vyváženost zajišťuje všem vhodné doplnění snídaně a pomoc při detoxikaci.

    Mycocholest (vhodný pro ty, kteří mají zvýšený cholesterol nebo tlak, problémy s křečovými žílami či v jejich rodině se objevují kardiovaskulární onemocnění). Základ tohoto produktu tvoří výtažek z fermentované červené rýže, který pak doplňuje rutin a koenzym Q 10.

    Upřednostňujte následující potraviny, které napomáhají aktivovat srdce a tenké střevo

    Obiloviny


    červená rýže, divoká rýže, hnědá a bílá rýže, ječmen, kulatozrnná rýže, parboild rýže, pohanka, pšenice, špalda, žito

    Zelenina


    baklažán, bambusové výhonky, brokolice, celer, cuketa, červená řepa, čínské zelí, hlávkový salát, chřest, květák, lotosový kořen, mrkev, salátové okurka, rajčata, špenát, topinambury

    Koření


    máta, mateřídouška, meduňka, měsíček, šalvěj, řepík, šalvěj, levandule, řebříček,

    Čaje


    bílý čaj, čaj z květů růže, černý a zelený čaj, čaj z malinového a ostružinového listí, zelený čaj

    Luštěniny


    čočka všechny druhy, fazole adzuky, fazole mungo, fazole bílé

    Ovoce


    avokádo, hrušky, jahody, letní jablka, meruňky, vodní meloun + v omezeném množství exotické ovoce, ale ne ke snídani

    Ryby


    ančovičky, humr, chobotnice, kapr, kaviár, krab, makrela, sleď, ústřice

    Oleje a tuky


    arašídový olej, sezamový olej, slunečnicový olej,

    Semínka, ořechy


    lískové oříšky, kešu, lněné semínko, sezam, slunečnicová semínka

    Maso


    hovězí játra, kachna, vepřové maso, zajíc,

    Ostatní


    kravské mléko, vejce, jogurt, sýry z kravského mléka, chaluhy a řasy, sójová omáčka, tofu, pivo

    Nápoje


    Káva

    Osvěžující letní nápoje

    Pro letní osvěžení nezapomeňte na mátu, zklidňující meduňku nebo voňavou mateřídoušku, která podporuje trávení či jahodové, malinové a ostružinové listí. Čerstvé bylinky promněte v ruce a zalijte vodou a nechte louhovat. Sklínku můžete ozdobit čerstvým ovocem, které právě roste, kvítkem máty a plátkem citrónu nebo pomeranče.

    Koření

    Využíváme na dochucení vše, co začíná růst a zelenat se. Bazalka, mateřídouška, měsíček, nať petržele, celeru, pažitka, rozmarýn, šalvěj, tymián, apod. Myslím, že novinkou pro váš jídelníček je měsíček. Přesto, že ho známe zejména při využívání v kosmetice, v kuchyni při vaření ho můžete používat k obarvení pokrmů namísto kurkumy nebo šafránu. Měsíčkový čaj s rozvinutými kvítky ve skleněné nádobě působí jako letní slunce a podpoří vaši imunitu.