Přestože je Tygr dravý a nutí nás vyrazit vpřed, měli bychom se v únoru ještě držet v klidu. Únor bude větrný a chladný, ale na jeho konci by nás mohlo překvapit i teplé počasí. Orgánem února jsou ledviny. Ochraňují naši vitalitu a řídí metabolismus vody. Jejich emocí je strach, neschopnost dotáhnout věci do konce. Jejich kondice se projevuje na vlasech, kostech a uších. Jsou propojeny s plícemi, protože jim pomáhají v nádechu. Pokud se propojení naruší, lidé mají problémy s dýcháním.
Člověk v tomto období má tělesnou aktivitu na minimu, i krevní tlak je nižší, ale vrcholí práce plic, oproti hrudníku a dutině břišní, které jsou v minimální činnosti. V tuto dobu jsou nejvíce ohroženi astmatici a lidé s problematickou kůží. Též ti, kteří mají úzkostné stavy a deprese, mají problémy zejména v ranních hodinách. Začíná jaro, důvod nových začátků. Popřemýšlejte, zda i Vy v životě nemůžete udělat něco jinak než doposud.
Věnujte pozornost prostoru kolem sebe, pomůže vám vytvářet i pohodu ve vašem nitru.
Jak podpořit energii oslabených plic?
dýchací cvičení, která najdete na internetu, vám pomohou velmi rychle vitalizovat energii plic,
pročesávejte si prsty vlasy od čela dozadu, podpoříte tím proudění krve na pokožce hlavy, a to je dobrá prevence proti vypadávání vlasů,
třete si ukazováčkem a palcem lalůčky uší, dokud nebudou horké, podpoříte zde průtok krve a podpoříte činnost ledvin a zlepšíte svůj sluch,
dejte ruce přes sebe, položte je na pupek a po směru hodinových ručiček ho třete 2 až 4 minuty, podpoříte svoji vitalitu.
Jakými potravinami podpoříte činnost plic?
Suchost sliznic v nose či v ústech podpoří: rosolovka, hruška, tuřín, bílá ředkev, bílý sezam, tofu
Další doporučené potraviny v tomto období: pohanka, červené (adzuky), fialová a strakatá fazole, cizrna, mrkev, miso, kvalitní sůl, Shoyu.
Jídlo připravujeme pomalým pečením.

Cizrnová polévka s řapíkatým celerem
Co potřebujeme: 1 cibuli, hrst řapíkatého celeru, 1 mrkev, ¼ celeru, 2 brambory, olivový olej, 1 konzervu cizrny (můžeme použít i cizrnu klasickou, namočit ji přes noc a uvařit), římský kmín, sůl, pepř, olej, hrst petržele.
Jak na to: oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a opražíme dozlatova s římským kmínem. Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou zeleninu a orestujeme. Otevřeme plechovku, 1/3 cizrny dáme stranou a zbylou přilijeme k zelenině, doplníme vodou a vaříme asi 10 až 15 minut, než bude zelenina měkká. Rozmixujeme a přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je v polévce doměkka. Přidáme zbytek cizrny, dochutíme a podáváme. Sypeme petrželkou.
Krůtí maso ve staročeském rendlíku
Co potřebujeme: 4 plátky krůtího prsa na 1 porci, sůl, pepř, olej, hořčici plnotučnou, 2 cibule, ½ malého celeru, 2 malé mrkve, 2 polévkové lžíce másla, 10 zelných listů, 50 g jemně nakrájené anglické slaniny, 4 brambory.
Jak na to: plátky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na omastku, dáme na talíř a z obou stran potřeme hořčicí. Cibuli a zeleninu oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, zeleninu na proužky, osolíme a opražíme na zpěněném másle. Brambory oloupeme a nakrájíme na 2 cm silná kolečka a osolíme. Zelné listí krátce povaříme ve slané vodě. Pekáč vyložíme plátky slaniny, na to dáme ½ zelných listů, pak krůtí prsa a zeleninu, brambory a přikryjeme zbytkem zelných listů a slaniny. Přikryjeme a necháme ve vyhřáté troubě na 120 C dodělat. Podáváme v pekáči ve chvíli, kdy brambory jsou měkké. K tomu podáváme zelný salát.
Salát z kysaného zelí
Co potřebujeme: 300g kysaného zelí, 1 bílou cibuli, 300 ml vody, 1 lžíci octa, mletý kmín, 4 kuličky bílého pepře, 1 bobkový list, čerstvé nebo sušený estragon.
Jak na to: kysané zelí propláchneme, vymačkáme, pokrájíme nadrobno a posypeme mletým kmínem a necháme chvíli odležet. Jemně nakrájenou cibulku zesklovatíme na másle a vychladlou vmícháme ke kysanému zelí. Vodu svaříme s octem, pepřem, bobkovým listem a estragonem, necháme vychladnout a bez koření vmícháme do zelí. Můžeme zakapat olivovým olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet.