Únor je pod vládou Tygra

Přestože je Tygr dravý a nutí nás vyrazit vpřed, měli bychom se v únoru ještě držet v klidu. Únor bude větrný a chladný, ale na jeho konci by nás mohlo překvapit i teplé počasí. Orgánem února jsou ledviny. Ochraňují naši vitalitu a řídí metabolismus vody. Jejich emocí je strach, neschopnost dotáhnout věci do konce. Jejich kondice se projevuje na vlasech, kostech a uších. Jsou propojeny s plícemi, protože jim pomáhají v nádechu. Pokud se propojení naruší, lidé mají problémy s dýcháním.


Člověk v tomto období má tělesnou aktivitu na minimu, i krevní tlak je nižší, ale vrcholí práce plic, oproti hrudníku a dutině břišní, které jsou v minimální činnosti. V tuto dobu jsou nejvíce ohroženi astmatici a lidé s problematickou kůží. Též ti, kteří mají úzkostné stavy a deprese, mají problémy zejména v ranních hodinách. Začíná jaro, důvod nových začátků. Popřemýšlejte, zda i Vy v životě nemůžete udělat něco jinak než doposud.

Věnujte pozornost prostoru kolem sebe, pomůže vám vytvářet i pohodu ve vašem nitru.


Jak podpořit energii oslabených plic?

  • dýchací cvičení, která najdete na internetu, vám pomohou velmi rychle vitalizovat energii plic,

  • pročesávejte si prsty vlasy od čela dozadu, podpoříte tím proudění krve na pokožce hlavy, a to je dobrá prevence proti vypadávání vlasů,

  • třete si ukazováčkem a palcem lalůčky uší, dokud nebudou horké, podpoříte zde průtok krve a podpoříte činnost ledvin a zlepšíte svůj sluch,

  • dejte ruce přes sebe, položte je na pupek a po směru hodinových ručiček ho třete 2 až 4 minuty, podpoříte svoji vitalitu.

Jakými potravinami podpoříte činnost plic?

Suchost sliznic v nose či v ústech podpoří: rosolovka, hruška, tuřín, bílá ředkev, bílý sezam, tofu

Další doporučené potraviny v tomto období: pohanka, červené (adzuky), fialová a strakatá fazole, cizrna, mrkev, miso, kvalitní sůl, Shoyu.

Jídlo připravujeme pomalým pečením.

Cizrnová polévka s řapíkatým celerem

Co potřebujeme: 1 cibuli, hrst řapíkatého celeru, 1 mrkev, ¼ celeru, 2 brambory, olivový olej, 1 konzervu cizrny (můžeme použít i cizrnu klasickou, namočit ji přes noc a uvařit), římský kmín, sůl, pepř, olej, hrst petržele.

Jak na to: oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a opražíme dozlatova s římským kmínem. Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou zeleninu a orestujeme. Otevřeme plechovku, 1/3 cizrny dáme stranou a zbylou přilijeme k zelenině, doplníme vodou a vaříme asi 10 až 15 minut, než bude zelenina měkká. Rozmixujeme a přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je v polévce doměkka. Přidáme zbytek cizrny, dochutíme a podáváme. Sypeme petrželkou.

Krůtí maso ve staročeském rendlíku

Co potřebujeme: 4 plátky krůtího prsa na 1 porci, sůl, pepř, olej, hořčici plnotučnou, 2 cibule, ½ malého celeru, 2 malé mrkve, 2 polévkové lžíce másla, 10 zelných listů, 50 g jemně nakrájené anglické slaniny, 4 brambory.


Jak na to: plátky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka po obou stranách opečeme na omastku, dáme na talíř a z obou stran potřeme hořčicí. Cibuli a zeleninu oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno, zeleninu na proužky, osolíme a opražíme na zpěněném másle. Brambory oloupeme a nakrájíme na 2 cm silná kolečka a osolíme. Zelné listí krátce povaříme ve slané vodě. Pekáč vyložíme plátky slaniny, na to dáme ½ zelných listů, pak krůtí prsa a zeleninu, brambory a přikryjeme zbytkem zelných listů a slaniny. Přikryjeme a necháme ve vyhřáté troubě na 120 C dodělat. Podáváme v pekáči ve chvíli, kdy brambory jsou měkké. K tomu podáváme zelný salát.


Salát z kysaného zelí

Co potřebujeme: 300g kysaného zelí, 1 bílou cibuli, 300 ml vody, 1 lžíci octa, mletý kmín, 4 kuličky bílého pepře, 1 bobkový list, čerstvé nebo sušený estragon.

Jak na to: kysané zelí propláchneme, vymačkáme, pokrájíme nadrobno a posypeme mletým kmínem a necháme chvíli odležet. Jemně nakrájenou cibulku zesklovatíme na másle a vychladlou vmícháme ke kysanému zelí. Vodu svaříme s octem, pepřem, bobkovým listem a estragonem, necháme vychladnout a bez koření vmícháme do zelí. Můžeme zakapat olivovým olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vítejte v roce Kovového Buvola

12. února 2021 vstupujeme do roku Kovového Buvola, který nám bude vládnout až do 31. ledna 2022. A co nás v tomto roce čeká? Představte si silného mohutného buvola, který když se rozhýbe, je těžko k z

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien