Únor, měsíc nabitý událostmi

Přelom ledna a února je přechodným obdobím Země, kdy se připravujeme na jaro. Postupně bychom proto měli začít měnit stravu a přidávat potraviny, které více náleží k jarnímu období. Vyřaďte mléčné produkty všeho druhu včetně jogurtů a sýrů, maso, uzeniny, alkohol, pšeničnou mouku a výrobky z ní (chléb, pečivo, těstoviny). 

Po líné zimě se na jaře, které začíná kolem 4. února, potřebujete trochu rozhýbat. Pohyb těla podpořte dlouhými procházkami v přírodě a výlety. Pohyb ve stravě můžete zajistit pomocí jemně zahřívajícího koření,jakým je rozmarýn, šafrán, fenykl nebo tymián. 

V únoru jsou v aktivitě ledviny, které uchovávají naši vrozenou vitalitu a řídí metabolismus vody. Pokud máte dostatek životní energie, máte v pořádku zuby, vlasy i kosti. Pro podporu ledvin zařaďte do jídelníčku více jáhel, kukuřice, ovsa, pšenice špaldy, cizrny, hrachu, černé sóji, čočky, sladkých brambor, pórku, celeru a petržele.

Nezapomeňte si uvařit

Krémová polévka z petržele

Co potřebujeme:4 petržele, 2 brambory, špetkusoli, muškátový květ, zelenounať petržele nebo pažitky, 1 kávovoulžičku másla nebo oleje.

Jak na to:petržel a brambory oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a zeleninu jemně opražte. Zalijte půl litrem vody a nechte vařit do změknutí. Propasírujte, dochuťte muškátovým květem, posypte zelenou natí a můžete podávat. 


Hrachové karbanátky (opečenky)

Co potřebujeme:250 g hrachu, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibuli, 40 g slaniny, kmín, majoránku, sůl

Jak na to: cibuli a slaninu osmažte dozlatova a nechte vychladnout, mezitím umelte vařený hrách a vařené oloupané brambory a rozšlehejte vejce. Vše spojte, osolte a okořeňte. Pokud je směs řídká, přidejte brambor a trochu mouky. Vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a klaďte na plech pokrytý pečícím papírem. Jednotlivé karbanátky pomažte olejem a pečte v rozehřáté troubě na 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova. Podávejte s brambory, bramborovou kaší, se sladkými brambory nebo tuřínem. Podávejte s česnekovou nebo křenovou omáčkou.Pozor jen, česneková omáčka není vhodná pro ty, kteří mají poruchy trávení!


Recepty na omáčky

Česneková omáčka

Co potřebujeme:1 lžícimásla, 2 lžíce mouky, ½ cibule, 4 stroužky česneku, 250 ml sladké smetany, majoránku, sůl.

Jak na to:jemně nakrájenou cibulku zpěňte na másle dozlatova, přidejte utřené stroužky česneku s majoránkou, zaprašte moukou a připravte zlatou jíšku. Zalijte sladkou smetanou, povařte, a nakonec dochuťte solí.  

Křenová omáčka

Co potřebujeme:1 lžícimásla, 1 lžíci mouky, sůl, 250 ml smetany, 3 polévkové lžíce strouhaného křenu.

Jak na to:v rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou, až vznikne světlá jíška a zalijte vodou. Osolte, povařte 10 minut, zahustěte smetanou a přidejte křen. Nechte přejít varem a rozmixujte. 

A jak můžete ještě prospět svým ledvinám?

Ledviny podpoříte také obilným vývarem z celých zrn ovsa, který má revitalizující účinky. Můžete ho pít teplý každé ráno na lačný žaludek nebo v menším množství několikrát denně před každým jídlem. 

Obilný vývar z ovsa

Co potřebujeme:2 polévkové lžíce ovsa, 1 l vody, špetkusoli.

Jak na to:oves promíchaný s vodou přiveďte k varu, poté stáhněte a na mírném ohni vařte ještě 2 hodiny. Každý den pak si pak nalačno dejte jednu misku. V případě, že si směs chcete ohřát, nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Neměla by se užívat při ohřívání bylinek a potravin, které jsou určeny pro podporu zdraví. 

Likér z kustovnice a vlašských ořechů na podporu ledvin

Co potřebujeme:½ l vodky, 9 kávových lžiček kustovnice, 1 polévkovoulžíci vyloupaných vlašských ořechů 

Jak na to:kustovnici a ořechy vložte do láhve s vodkou a každé ráno do konce února užívejte nalačno1 kávovou lžičku. 


Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien