V prosinci přebírá vládu Krysa

V prosinci přebírá vládu Krysa, jako první poslechla výzvu Buddhy a proto má výsadní právo být první ve zvířecím Zvěrokruhu. A ta si umí své panování pěkně vychutnat, je útočná, šaramantní a přesto zákeřná.


V aktivitě je tlusté střevo, které řídí přeměnu kalů a tělesné tekutiny.


V zimě si můžeme dovolit mimo dušení i pečení v troubě a vaření s alkoholem. Dlouhodobé vaření zeleninových a masových vývarů nám velmi významně doplní energii v období zimy hlavně, když přidáme i některé zahřívající koření (syrový zázvor, bobkový list, hřebíček apod.). Občas si můžeme dopřát i svařené víno nebo likér, a to hlavně, když prokřehneme na dlouhé zimní vycházce či po lyžování apod. Skořice a hřebíček nás dobře prohřejí a připomenou našemu mírně plápolajícímu Yangu, že by měl o trošičku více zabrat.


Jaké potraviny preferovat?

Pohanku, kukuřici, zelí, cibuli, kořenovou zeleninu, luštěniny, sušené ovoce, nakládanou zeleninu.


A co si uvařit?


Celerový krém se slaninou a pečeným česnekem 

Co potřebujeme: 1 paličku česneku (doporučuji španělský, náš český by byl hodně aromatický a silný), 1 lžíci oleje, 150g slaniny nakrájené na plátky, 1 velkou cibuli, 1 velký celer, 2 brambory, 1 polévkovou lžíci jáhel, 2 snítky tymiánu nebo 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu, sůl, pepř.

Jak na to: horní část palice česneku seřízneme, na řezu pokapeme olejem a zabalíme do alobalu a vložíme na 20 minut péct do trouby při 200 C.

Slaninu opečeme v hrnci na polévku, a když je křupavá, vyjměme ji a necháme na papíru vsáknout tuk. 

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a orestujeme na tuku po slanině. Přidáme oloupaný a na kostky nakrájený celer a brambory, opečeme a zalijeme 1,5 l vody.  Jáhly spaříme horkou vodou a necháme okapat. Přidáme jáhly a tymián a vařte asi 30 minut do měkka. 

Upečený česnek necháme vychladnout, oloupeme ho a vložíme do polévky a vše tyčovým mixérem rozmixujeme, dochutíme a servírujeme s plátkem opečené slaniny. Pokud si pěstujete zelenou nať, polévku jí ozdobte.


Ryba s kapary a zelenou čočkou s omáčkou z brazilského žampionu

Co potřebujeme: 250 g zelené čočky, 250 g čerstvého špenátu, 4 filety z halibuta nebo jiné bělomasé ryby s kůží, sůl, pepř, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 citróny, 1 lžička kaparů, 1 hrst nasekané petrželky. 

Na omáčku: 4 sušené brazilské žampióny, 1 lžíce másla, 1 lžička bílého pepře, sůl, 250 ml teplé vody, 100 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky.

Jak na to: čočku dáme vařit dle návodu, přebereme špenátové listy a dobře je omyjeme a necháme okapat. Rybu osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce a dobře ji oklepeme. Omyjeme citrón a nakrájíme ho na kolečka. Rybu začneme připravovat, až budeme mít hotovou čočku a omáčku.

Příprava omáčky: sušené houby rozmixujeme v mlýnku. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji najemno. Rozehřejeme máslo a přidáme cibulku a necháme ji zesklovatět. Potom přidáme rozemleté houby a opražíme ještě asi 2 minuty a podlijeme vodou. Osolíme, přidáme pepř a podusíme 15 minut. Ve smetaně rozmícháme pořádně mouku a postupně vléváme do omáčky.

Příprava čočky: rozehřejeme máslo a orestujeme na něm špenát a pak přidáme čočku a společně promícháme a udržujeme v teple.

Olej zahřejeme na pánvi a vložíme rybu kůží dolů a opékáme dozlatova 1 minutu, obratíme, kolem rozložíme plátky citrónu a opékáme 2 minuty na druhé straně. Přidáme kapary a zakapeme citrónovou šťávou a posypeme petrželkou.

Na prohřáté talíře vložíme rybu a čočku se špenátem a polijeme omáčkou.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien