Začíná přípravné období ZEMĚ na období jara, v tuto chvíli zima předává svoji vládu jaru


Stejně jako v cyklu dne se nám střídají hodiny, které mají svoji vlastní energii země, tak též je tento systém zachováván i v období měsíců v rámci roku. Sezónní období země je tak před začátkem jara, léta, podzimu a zimy obdobím přípravným na nadcházející změnu. My jsme tyto změny už dávno přestali vnímat. Nejsme závislí na potravinách. Letadly a kamióny se k nám vozí tolik produktů, že ani sami občas nevíme, jak je v kuchyni využít. Změny v přírodě ve vyšším věku hodně ovlivňují chování našeho těla.

Přechodné období země je pro nás vhodné pro detoxikace a přechod na stravu, která je vhodná pro období přicházející. Díky sounáležitosti s těmito cykly máme velmi vysokou šanci prostřednictvím těchto jídelníčků se i vyvarovat různým sezónním onemocněním. To, čemu bychom se vždy před příchodem jednotlivých období měli věnovat je strava, pohyb a speciální cvičení jako je například Jóga, Tajchi či Qi Gong.

Pokud budete dodržovat jídelníček a další doporučení, zvládnete tímto obdobím projít mnohem komfortněji a vyvarujete se typických reakcí těla na změny počasí.


Na jaře, které začíná 4. února a končí 5. května (+/- 2 dny dle roku) se potřebujeme po té líné chladné zimě trošku rozhýbat, vše kolem nás se zelená a nastává období dřeva. A protože přírodě vládne zelená barva, měla by se objevit i v naší kuchyni. Pohyb těla podpoříme dlouhými procházkami v přírodě a výlety. Pohyb ve stravě pak zajistíme pomocí jemně zahřívající potravy, která svojí energií směřuje nahoru.

V únoru přebírá svoji vládu Tygr, vládne silou mladého Yangu – tedy jara, je divoký, aktivní a nedisciplinovaný. Takže využijte jeho energie a divoce se vrhněte do jarního probouzení se a pokud je to nutné, shoďte nějaké to kilo po zimě. V březnu po něm přebírá jeho žezlo Zajíc, symbol štěstí a dlouhověkosti, neúnavný strážce svého obydlí. Velký milovník pohodlí, dobrého jídla a pití. V této době většinou slavíme velikonoční svátky, je to správný čas na úklid a nějaké ty mlsky na velikonoční svátky. Poslední měsíc vlády jara patří inteligentnímu, svéhlavému a velkorysému Drakovi, zvíře, které mávnutím ruky změní jakoukoli situaci. Je to symbol pozemského štěstí a moci. Přesně čas, abychom mávnutím ruky rozzářili náš domov i duši.


Způsoby úpravy jídla

Důležité je myslet i na to, abychom minimalizovali ztráty důležitých látek při přípravě potravin. Rostlinné potraviny by neměly přijít do styku s těžkým kovem, mědí a hliníkem. Proto je výhodnější pro jejich přípravu používat varné sklo nebo smaltované nádobí. Při přípravě nesmíte též zapomenout na nože, struhadla a cedníky. Zeleninu a brambory omývejte rychle a zbytečně je nenechávejte máčet ve vodě. Přišli byste o zásadité látky jako je draslík a sodík. Listovou zeleninu a koření nespařujte, poničili byste její strukturu – zejména špenát a listový salát. Velmi hodnotné jsou zeleninové vývary, kde mnoho výživných látek zůstává právě v nich.


Příprava jídla v léčebné čínské dietetice měla cílený význam. Vaření nebylo jenom obyčejné vaření, byl to proces – šamanství, které dokázalo do jídla dát tu konečnou správnou energii pro ty, kteří ho měli konzumovat.

Jarní detoxikační kůra z komnat čínských císařoven

Přípravné období na jaro spadá přibližně na období od 21. 1. do 3.2.

Vyřadíme mléčné produkty všeho druhu včetně jogurtů sýrů, maso, uzeniny, alkohol, pšeničnou mouku a výrobky z ní (chléb, pečivo, těstoviny). Mimo to, že nasadíme odlehčující jídelníček, je vhodné vždy toto mezidobí země doplnit i některými doplňky stravy, které podpoří naši detoxikaci.

Ideální je, když vám je doporučí terapeut čínské medicíny, ale pokud chcete být sám sobě lékařem, pak doporučuji vybírat z následujících produktů:

Mycoclean (velmi univerzální prostředek s jednoduchou přípravou vhodný pro všechny věkové kategorie. Jeho vyváženost zajišťuje všem vhodné doplnění snídaně a pomoc při detoxikaci.

Odvar ze slzovky (vhodný zejména pro ty, kterým nebude příprava a vaření slzovky časové problémy. Doporučuji i pro ty, kteří trpí nadváhou, problémy s ledvinamy nebo močovým měchýřem).

Příprava čaje ze slzovky-nepražené

Co potřebujeme: 2 polévkové lžíce neopražené slzovky, 3 plátky syrového zázvoru.

Jak na to: slzovku nasypeme do skleněné konvice a necháme asi 15 minut bobtnat s 300 ml vody, uvedeme k varu, stáhneme na minim a mírně vaříme

20 minut. Slijeme a vývar vypijeme. Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme. Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky, jako přílohu, do rizota apod. Doporučuje se pít 2x denně nebo alespoň 1x denně.

Příprava čaje ze slzovky-pražené

Co potřebujeme: 1 balíček slzovky, 3 plátky syrového zázvoru.

Jak na to: slzovku opražíme na suché rozehřáté pánvi, jakmile začne hnědnout a být cítit stáhneme a necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné sklenice, tím máme slzovku připravenu k vaření. 2 lžíce upražené slzovky nasypeme do skleněné konvice a necháme asi 15 minut bobtnat s 300 ml vody, uvedeme k varu, stáhneme na minim a mírně vaříme 20 minut. Slijeme a vývar vypijeme. Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme. Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky, jako přílohu, do rizota apod. Doporučuje se pít 2x denně nebo alespoň 1x denně. Tento způsob vaření je vhodný pro ty, kteří mají oslabenou slezinu a trpí na časté průjmy či kašovitou stolici.

Ostropestřec (regeneruje játra, doplňující dokonalá očista pro ty, kteří jsou vznětlivý, občas pociťují bolesti v podžebří, problémy s trávení, prodělali mononukleózu). Pije se nejlépe po dobu 1 měsíce 2x denně vždy alespoň 30 minut před jídlem.

1 lžičku rozdrcených semen ostropestřec přelijeme 1/4l vroucí vody a necháme 10 až 20 minut vyluhovat, scedíme a pijeme horký 2 až 3x denně půl hodiny před jídlem po dobu 1 měsíce. Kůra se opakuje 2x do roka.

MycoDetox (mimo detoxikaci zajišťuje podporu imunity, doporučuji všem, kteří trpí častými onemocněními horních či dolních cest dýchacích, únavou apod.). Tento doplněk stravy je dokonalou kombinací mediciální houby Reishi a dvou sladkovodních řas Chlorelly a Spiruliny.

Nejvhodnější způsoby úpravy jídla na jaře

Nejvhodnější úprava jídla na jaře je vaření ve vodě, dušení, vaření v páře, blanšírování, rychlé opražení a pečení. Na jaře jsou velmi hodnotné zeleninové vývary, kde mnoho výživných látek zůstává právě v nich.

Upřednostňujte následující potraviny, které podporují detoxikaci a napomáhají aktivovat játra, slezinu a žlučník

Obiloviny


rýže bílá a hnědá, rýže dlouhozrnná, rýže kulatozrnná, pohanka, ječmen, oves (ne při vysokém tlaku, kožních onemocněních), žito

Zelenina


fenykl sušený, fenykl bulva, zelená zelenina – špenát, pampeliška list, medvědí česnek, jarní cibulka, natě celeru, petržele, pažitky, kopr, listový salát, sladké brambory, brambory, mrkev, červená řepa apod.,

Koření


česnek, zázvor syrový, tymián, rozmarýn, šafrán

Čaje


zelený čaj, chryzantéma, šípkový čaj

Luštěniny


fazole adzuky, černá sója, hrách, hnědá, zelená, žlutá i červená čočka, cizrna, fazole bílé a strakaté

Ovoce


lokální sezónní ovoce – jahody, třešně, višně, broskve, meruňky

Ryby


kapr (ne při ekzémech), sardinky (ne při ekzémech a horkosti), humr, chobotnice, pstruh, losos, tuňák, mušle, ústřice

Oleje a tuky


přepuštěné máslo, slunečnicový olej, sezamový olej

Semínka, ořechy


lískové oříšky, slunečnicová semínka, arašídy nesolené nepražené, semínka tykve, černý a bílý sezam

Ostatní


miso, olivy, tofu (pročišťuje krev – cholesterol), houby – hlíva, maitake, shiitake

Koření

Mírně teplou povahu jídla zajistíme i kořením, jako jsou různé zelené natě petrželky, jarní cibulky, celeru, ale i syrový zázvor, česnek a šafrán.

V době očistné kůry pijeme převařenou vodu nebo bylinkový čaj. Do vody nedáváme ani limetku ani citron.

Video o moxování k tomuto období naleznete na www.lien.cz.

očistný jídelníček na přechodové období zima – jaro

(nejideálnější je přípravné období na jaro od 21. 1. do 3. 2., kdo to propásne, je lepší začít někdy, než vůbec)

Den č. 1

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) nebo bylinkový čaj (zelený čaj, čaj z kukuřičných vlasů, šípkový čaj, fenyklový čaj).

Congee – rýžová kaše

1 díl kulatozrnné nebo hnědé rýže, 10 dílů vody

Rýži s vodou dáme do velkého hrnce, protože rýže pění, tak aby Vám pěna neutekla, a přivedeme k varu. Pak stáhneme a vaříme při nejnižší teplotě nejméně 3 až 4 hodiny. Necháme vychladnout, přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme do chladničky. Porci si vždy odebereme a ohřejeme. Nesolíme.

Oběd

Pohankové rizoto se zeleninou

Co potřebujeme: pohanku, špetka soli, na špičku nože šafránu, 1 mrkev, 1 petržel, hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, 1 kávová lžička másla nebo oleje.

Jak na to: pohanku propláchneme a uvaříme s (cca 15 minut) se špetkou soli a přidáme šafrán. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Oloupeme mrkev, petržel a nakrájíme na slabá kolečka, špenát nebo kopřivy nasekáme na proužky. Pánev lehce pomažeme olejem a vhodíme zeleninu, kterou jemně podlijeme vodou a dusíme do změknutí, nakonec přidáme listy špenátu nebo kopřivy. Pak smícháme s pohankou a sypeme zelenou natí.

Večeře

Krémová polévka z petrželky

Co potřebujeme: 4 petržele, 2 brambory, špetka soli, muškátový květ, zelená nať, 1 kávová lžička másla nebo oleje.

Jak na to: oloupeme petržel a brambory a vše nakrájíme najemno. Rozehřejeme olej nebo máslo, zeleninu jemně opražíme a zalijeme 500 ml vody a necháme vařit do změknutí. Propasírujeme a ochutíme muškátovým květem. Posypeme zelenou natí a podáváme.

Více informací naleznete v mé nové knize „Jídlo jako lék proti stárnutí“,

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien