Září bude patřit Kohoutovi

Září bude patřit Kohoutovi. Vtipný, schopný, ale často hluchý k námitkám a agresivní při nesouhlasu, tak to je Kohout. Měsíc bude přát pracovitosti, výkonnosti a určitě, když se do něčeho opřete, máte šanci uspět. 


V aktivitě je slezina, která řídí a ovládá krev a ovlivňuje svaly a končetiny. Pozor na nadměrné přemýšlení a přemítání, ať si nevyčerpáte slezinu. 


V tomto období bývá velmi suché, teplé a větrnější období. Proto si dávejte pozor na virová a bakteriální onemocnění, podporujte svoji imunitu otužováním, dobrým jídlem a častými procházkami. 


Jaké potraviny jsou v tomto období vhodné: pšenice špalda, oves, slzovka, sladká rýže, hrách, brambory, sladké brambory, topinambury, dýně hokaido, zelí, cibule, květák, tykev, mrkev, okurka, cuketa, fenykl, skořice, šafrán, estragon.


Jídlo připravujeme krátkým vařením nebo dušením, potraviny vkládáme do horké vody.


Dýňový krém s Shiitake 

Co potřebujeme: 10g sušené Shiitake, 1 dýně hokkaido, 2 mrkve, slaninu, 4 větší brambory, 1l zeleninového vývaru, olivový olej, máslo, sušený rozmarýn, sůl, pepř, koriandr.

Jak na to: potřebné množství Shiitake namočíme přes noc do vody, dýni oloupeme a zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky, dýni vložíme do zapékací mísy s olivovým olejem, solí a pepřem, pečeme na 200°C cca 30 min. Upečenou dýni přepasírujeme přes jemné sítko, v hrnci zpěníme mrkev na olivovém oleji, přidáme slaninu a krátce ji orestujeme, přidáme brambory nakrájené na kostky a zalijeme vývarem, přidáme propasírované dýňové pyré, sůl, pepř, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Na pánvičce rozpustíme máslo a orestujeme Shiitake nakrájenou na plátky, dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem, krém podáváme posypaný orestovanými plátky Shiitake a koriandrem.



Hrachové karbanátky s křenovou omáčkou

Co potřebujeme: 1/4kg hrachu, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibule, 4 dkg slaniny, kmín, majoránka, sůl.

Jak na to: vařený hrách a vařené oloupané brambory umeleme, cibulku osmažíme dozlatova a necháme vychladnout, vejce rozšleháme, vše spojíme, osolíme a okořeníme. Pokud je směs řídká, přidáme brambory a trochu mouky. Vytvoříme karbanátky a obalíme v mouce a klademe na plech, na který jsme si dali pečící papír. Pomažeme olejem. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší či se sladkými bramborami nebo tuřínem. Poléváme křenovou omáčkou.


Křenová omáčka

Co potřebujeme: 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, sůl, ¼ l smetany, 3 polévkové lžíce strouhaného křenu.

Jak na to: rozpustíme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou a osolíme, povaříme asi 10 minut a zahustíme smetanou a přidáme křen. Necháme přejít varem a rozmixujeme, případně dochutíme.


Hranolky ze sladkých brambor

Co potřebujeme: 4 velké sladké brambory, sůl.

Jak na to: sladké brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Ty poklademe na plech, zakapeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.


Krůtí plátky na šafránu s pečenou dýní

Co potřebujeme: 1 krůtí plátek na porci, 1 cibuli, kmín, šafrán, sůl, olej

Jak na to: krůtí plátek osolíme, cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na oleji, přidáme kmín a špetku šafránu a plátky krůty, které opečeme po obou stranách a pak ztlumíme a podusíme asi 10 minut doměkka. Podáváme s pečenou dýní.


Pečená dýně

Co potřebujeme: 1 menší dýni, sůl, olivový olej, snítku rozmarýnu.

Jak na to: dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme do zapékací misky, posolíme a natrháme rozmarýn a pokapeme olejem a dáme péct do trouby. Pečeme 20 až 30 minut.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 33, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien