Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien

    Zdravé pití podle tradiční čínské medicíny



    Pečený čaj z ovoce


    Pečený čaj je přírodní lahodné pití, kterým si opět můžeme obohatit podzimní a zimní dlouhé večery. Je skvělý pro děti, protože při oslavách narozenin ho můžete zdobit brčkem, barevnými vějířky a svým dětem tak vytvoříte dospěláckou atmosféru. Vyrábí se podobně jako džem a můžeme míchat ovoce dle vlastní chuti a nápadu.

    Omyté, případně vypeckované ovoce dáme do hlubokého pekáče, přidáme skořici, hřebíček a dáme do vyhřáté trouby na 160 °C. Nezapomeňte občas promíchat, aby se vám ovoce nepřipalovalo, když ovoce bublá, přisladíme třtinovým cukrem, ovoce pečeme za občasného promíchání asi 30 minut a pak jím naplníme malé sklenice s víčkem a obrátíme vzhůru dnem a necháme vychladnout. Pokud připravujeme pro dospělé, můžeme přidat při pečení rum.

    Čaj z pečeného ovoce připravujeme tak, že 2 až 3 lžičky směsi zalejeme vroucí vodou a můžeme zdobit mátou, meduňkou nebo šalvějí. Pro tyto účely na zimu mrazím lístky máty, meduňky a šalvěje. Sklenici můžete ozdobit nakrojeným citrónem nebo pomerančem a vytvoříte vskutku sváteční zimní nápoj.


    Čaje s kořením

    Čerstvé zelené bylinky jako jsou máta, meduňka, tymián a šalvěj zvýrazní i chuť léčebných čajů. Zajímavé kombinace tak můžete z domácích zdrojů vytvořit zněkolika lístků bylinek přímo do šálku či sklínky čaje.

    Osvěžující kombinace šípku s meduňkou sklidní vaši mysl. Fenyklový čaj s estragonem pohladí vaše bříško, ovocný čaj s bazalkou osvěží v letních dnech a rozmarýn zvýrazní chuť heřmánku. Zajímavá kombinace šalvěje a libečku se doporučuje po jídle, pokud cítíte těžko v žaludku.