Zpravodaj dřevěné kozy

14. listopadu 2015 nastala biologická zima


Právě v zimě by si člověk měl uvědomit, že je nedílnou součástí přírody. Příroda spí, a tak i lidé by měli více spát a odpočívat. K tomuto období řadíme ledviny a močový měchýř. Ty jsou velmi citlivé na chlad, a proto musí být pečlivě chráněny výživnou zahřívací stravou.


Ledviny jsou kořeny života, regulují objem tekutin v těle a vylučují odpadní látky. Jako u klasické medicíny detoxikují tělo a škodliviny odplavují ven z těla cestou močového měchýře. Pokud detoxikace vázne a ledviny nemohou dostatečně čistit organismus, dochází k ukládání vápníku a dalších látek, takže může dojít k arterioskleróze, degeneraci buněk, vzniku močových a ledvinových kamenů. Na ledvinové kameny se hledí jako na nevyplakané slzy. Přemíra soli škodí ledvinám, kvůli ní mohou ledviny ovlivnit hladinu krevního tlaku. Nadměrná konzumace soli může ledviny poškodit a může vést k demineralizaci a osteoporóze.

V zimním období často dochází k zánětům močového měchýře, ledvin. Lidé s oslabenou funkcí ledvin jsou náchylnější k nastydnutí od nohou. K fyzickým příznakům nerovnováhy močového měchýře patří také napětí zadní strany dolních končetin, kyčlí, svalů podél páteře. Často dochází k ischiasu či ústřelu v jakékoli oblasti páteře, bolestivé křeče v lýtkách, krvácení z nosu a bolesti hlavy v zadní části nebo na vrcholu hlavy. Přidává se bolest zad hlavně v dolní oblasti, lumbago s ischiasem, potíže s koleny. Oslabené ledviny s sebou nesou i měkké lámavé kosti, odpor k zimě, letargie a časté zívání.

Psychická nerovnováha ledvin se projevuje, stejně jako u močového měchýře, strachem. Ten může vyústit až v záchvaty paniky. S oslabenými ledvinami souvisí nedostatek vůle, potíže se soustředěním, učením, strach ze selhání, paranoia, naříkání a deprese. Nedostatečná energie ledvin vede k nedostatečné ctižádosti, pokud je energie nadbytečná, pak se z lidí stanou workoholici, protože se cítí být poháněni strachem ze selhání.


Doporučené potraviny:

Mořské ryby a plody, mořské řasy, luštěniny a vše, co pochází z moře či je ošetřeno solí. Luštěninové polévky, rybí vývary, nákypy pečené v troubě, kompoty se zahřívajícím kořením, pikantní pokrmy, lékořice, kukuřice, pšenice, vejce, maso, pražené obilí, kořenová a brukvovitá zelenina, pórek, křen, cibule, kysané zelí, naložená zelenina, šípky, jáhly, pohanka, rýže (nejlépe střídat rýži celozrnou a basmati) indiánská rýže, lepivá rýže s ořechy a s vařenou mrkví, hroznové víno, vlašské ořechy a lokální plody, houby, skopové maso, hřebíček, anýz, skořice, vanilka.


Zimní tipy na recepty

Zázvorový čaj na zimomřivost a začínající nachlazení s bolestí a rozlámaností těla: 1 kávovou lžičku čerstvého (ne sušeného!) nastrouhaného zázvoru přelijeme 2 dcl horké vody, 10-15 minut louhujeme, poté přecedíme a dochutíme medem a citrónem, pro zesílení účinku můžeme přidat i kajenský pepř a stroužek česneku. Pijeme vždy čerstvý, nikdy ne ohřívaný !

Šípkový čaj má vysoký obsah vitaminu C, rutinu a vápníku, s medem vás prohřeje a pomáhá zvyšovat imunitu.

Jerlínový čaj

Ve staré Číně a Japonsku byl tento nápoj vyhledáván ve vyšších kruzích a mezi učenci pro schopnost pročistit organizmus a regenerovat životní energii.

Pravidelná konzumace Jerlínového čaje pomáhá snížení tělesné váhy, při zvýšení hladiny krevních tuků a cholesterolu, při hypertenzi, zácpě a problémům s hemeroidy, při snížené regenerační schopnosti organizmu. Příjemná kávová chuť dokáže nahradit i šálek kávy během dne.


Posilující polévka po dlouhodobém onemocnění, vyčerpání či po porodu.

Ti, co potřebují doplnit sílu tedy pociťují únavu a vyčerpání, jako základ použijí 1kg hovězího masa (nejlépe zadního). Ti, co potřebují doplnit yinovou složku (což je nadměrné pocení, po horečnatých onemocnění), jako základ použijí 1 celé kuře. Ti, ktří mají sklon k zimomřivosti a pociťují únavu pak nakombinují ½ kuřete + ½ kg hovězího masa.Vegetariáni mohou použít obilné zrno a sojové boby v poměru 2:1 – cca 150g : 75g.

Ingredience: 2 větší mrkve, ¼ celeru, ¼ kapusty, 1 větší cibule, 4 plátky čerstvého zázvoru, 3 lžíce francouzského lahůdkového doždí, 3 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu, sůl, sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari, nové koření, kuličkový pepř, bobkový listopad kmín a 1 sáček bylinné směsi „Obnovení základu“ – zakoupíte v mé ordinaci za 30,- Kč.


Pikantní polévka z drůbežích jater

Přísady: ½ kg drůbežích jater, 2 lžíce na drobno nasekaného zázvoru, 3 lžíce nasekané šalotky, 3 rozšlehaná vejce, pepř, chilli koření, 1 lžíce rýžového vína, 1a ½ l slepičího vývaru, nať koriandru. Nasekaná jatra smícháme se zázvorem a šalotkou. Přidáme osolená a okořeněná vejce rozmíchaná s rýžovým vínem a ½ šálkem vývaru a promícháme s játry. Z hmoty vytvoříme noky, které uvaříme 15 až 20 minut zprudka na páře. Noky zalijeme horkým slepičím vývarem a posypeme koriandrovou natí.


Zimní zeleninová polévka

Co potřebujeme: směs libovolné zeleniny: 1 mrkev, 1 pórek, 1 cibule, 1 malý celer, 2 petržele, 4 listy zelí, sůl, bobkový list, sušená majoránka a libeček, nové koření, celý pepř, 1 polévková lžíce mouky, 1 hrst čočky.

Jak na to: hnědou čočku den předem namočíme s majoránkou a bobkovým listem, druhý den je propláchneme a uvaříme. Zeleninu očistíme a pokrájíme, cibulku zpěníme na másle, zasypeme moukou přidáme zeleninu a koření a vaříme do změknutí. Vyndáme bobkový list, pepř a nové koření, přidáme uvařenou čočku a ochutíme

majoránkou a libečkem.


Masový vývar ze slepice nebo kuřete

Co potřebujeme: voda, sůl, maso, svazky zelených bylinek, pórek, jarní cibulka, mrkev, celer, petržel, fazolky apod., olej, syrový zázvor, bobkový list, celý pepř, koriandr, sůl, citron, jalovčinky

Jak na to: do vody vložíme maso, 1 mrkev, plátek celeru, nať pórku nebo cibule, koření a uvedeme do varu se špetkou soli. Vaříme alespoň 1, 5 až 2, 5 hodiny na mírném ohni (nepoužíváme tlakový hrnec). Vývar přecedíme, a necháme vychladit, maso obereme a nakrájíme do vývaru. Polévku uvedeme do varu a přidáme jemně nakrájenou zeleninu, polévku stáhneme a přikryjeme pokličkou a zeleninu necháme dojít. Jako zavářku použijeme špenátové, drožďové nebo kopřivové knedlíčky, které uvaříme bokem a vložíme do vychladlé polévky.


Zimní zavářky


Kapání

Co potřebujeme: na 1 vejce dáme 2 lžíce mléka a 2 lžíce mouky.

Jak na to: do hladka rozkvedláme vidličkou a pomalu vlíváme do vroucí polévky.


Nudle

Co potřebujeme: na 30 dkg mouky počítáme 2 vejce a vodu.

Jak na to: smícháme a vypracujeme těsto, vyválíme na tenké pláty necháme 1 ½ hodiny uschnout. Pak nakrájíme na pruhy, naskládáme na sebe a na jemno nakrájíme nudle. Necháme uschnout a uložíme do sklenice.


Květák na paprice

Co potřebujeme: 1 květák, 2 lžíce másla, 1 cibule, sladká paprika, ¼ l zakysané smetany, sůl, muškátový květ.

Jak na to: květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme ne zcela do měkka. Cibulku zpeníme na másle, přidáme sladkou papriku a když se rozpustí, přidáme květák, zalijeme trochou vývaru z květáku a podusíme do měkka. Zahustíme zakysanou smetanou, přidáme muškát, necháme přejít varem a podáváme s rýží nebo brambory nebo s plátkem masa nebo ryby.


Mrkvový křen

Co potřebujeme: 2 mrkve, 2 lžíce strouhaného křenu, sůl, 1 lžíci citrónové šťávy, špetku třtinového cukru.

Jak na to: očištěnou mrkev nastrouháme najemno, osolíme, osladíme a okyselíme a přidáme křen. Podáváme jako doplněk k rybě, masu nebo zeleninovému jídlu.


Pikantní kapří polévka

Co potřebujeme: 1 kapří hlava, 1 ocasní porce kapra, 3 okurky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 lžička kapar, sůl, ½ citrónu, 1 rajče, kopr, pepř sůl.

Jak na to: z hlavy a odřezků uvaříme vývar. Na másle zpěníme cibulku s nasekanou cibulí, zalijeme zcezeným vývarem, přidáme nakrájené rajče zbavené slupky a povaříme. Kapra vykostíme, přidáme do vývaru společně s nakrájenými okurkami a sekanými kapary, okořeníme. Před podáním okyselíme citrónem a nasekanou koprovou natí.


Kapr po rožmbersku

Co potřebujeme: 2 porce kapra, 1 citrón, sůl, mouka, 1 cibule, 2 polévkové lžíce másla, 2 dcl bílého vína, žampióny nebo čerstvé lesní houby, 1/8 l smetany ke šlehání, 4 snítky kopru, 1 kávová lžička třtinového cukru.

Jak na to: porce kapra nařízneme v několika místech a zasuneme do nich citrón, osolíme, poprášíme moukou a osmažíme na cibulce, kterou jsme zpěnili na másle a za občasného podlévání vínem dusíme do měkka. Kapra vyndáme do tepla, šťávu propasírujeme, vsypeme nakrájené houby a dusíme do měkka, přidáme smetanu, v které jsme rozkvedlali lžíce mouky, přidáme nasekaný kopr, citrónovou šťávu, osolíme, osladíme, krátce povaříme a omáčkou přelijeme porce kapra. Podáváme s bramborem.


Pečená česká kachna

Co potřebujeme: 1 kachnu, sůl, kmín, sůl.

Jak na to: kachnu osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí, položíme prsy dolů a podlijeme trochou horké vody a pečeme za častého polévání. Můžeme ji naplnit oloupanými jablky, které pak rozmixujeme se získanou šťávou. Tuk sléváme a asi po hodině ji obrátíme na druhou stranu. Pečeme asi 1hodinu a podáváme s brambory nebo s rýží.


Pečená krůta s nádivkou

Co potřebujeme: 1 krůta, 150 g slaniny, sůl, kmín, 1 polévková lžíce másla.

Jak na to: prsíčkama protahujeme slaninou a vole plníme nádivkou a potom otvor ucpeme houskou. Krůtu mírně pečeme asi 3 hodiny a podáváme s bramborem nebo s rýží.


Nádivka

Co potřebujeme: 2 žemle, 0,5 dcl mléka, 3 vejce, zelené natě, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, muškátový květ.

Jak na to: na kostičky nakrájené 2 žemle navlhčíme mlékem a smícháme s rozkloktanými vejci, osolíme, dáme špetku muškátového květu, přidáme směs zelených natí (celerová, petrželová, špenát apod.), zpěněnou cibuli na másle. Smícháme a dáváme pozor, aby byla hustá. Naplníme krůtu.

Ordinace Praha
Poliklinika Maceškův palác
Budečská 32, Praha 2

lien@lien.cz

 

Tel: 602 347 100

Ordinační hodiny
Po - Út 7:00 až 17:00
Středa -  zavřeno
Čtv - Pá 7:00 až 17:00

Objednávky telefonicky
nebo prostřednictvím sms zprávy: 602 347 100. 
Pro objednání nepoužívejte e-mail.

  • Facebook Lien
  • SoundCloud Lien
  • twitter renata lien
  • mailing Renata lien
  • Renata Lien Youtube
  • Linkedin Renata Lien čínská medicína
  • Instagram Renata Lien Čínská medicín

© 2020 by Renata Lien